Динаміка та сучасний стан товарної торгівлі між Україною та Туреччиною. - Бояр, Андрій Олексійович; Лажнік, Володимир Йосипович (My University, 2023)
У статті проаналізовано динаміку товарної торгівлі між Україною та Туреччиною з 2001 до 2022 рр. Встановлено, що тренд динаміки товарної торгівлі товарами між обома країнами за досліджуваний період відповідає загальному тренду зовнішньоторговельних відносин України з усіма країнами світу й апроксимується поліноміальною моделлю четвертої степені. Сучасні двосторонні українсько-турецькі товарно-торговельні відносини характеризуються нестабільністю й коливаннями в окремих часових періодах через низку об’єктивних і суб’єктивних причин, проте з позитивною динамікою. Розглянуто особливості товарної структури експорту українських товарів у Туреччину та імпорту турецьких товарів в Україну в 2021 р. та зміни в товарній структурі експорту та імпорту товарів у 2022 р. Виявлено певну асиметрію в товарній структурі торгівлі товарами між Україною та Туреччиною. Проаналізовано проблеми та перспективи торговельної співпраці України й Туреччини в контексті підписання угоди про зону вільної торгівлі між обома країнами.
Keywords: експорт; імпорт; товарооборот; товарна торгівля; коефіцієнт збалансованості; Україна; Туреччина; C63; F19; N75; 339.56(477+560)