Звичай частування нововибраним медом на Правобережному Поліссі: традиції та сучасність - Дмитренко, Алла Адамівна (Національна академія наук України, Інститут народознавства НАН України, 2024)
Мета статті — дослідити суть звичаю частування нововибраним медом, характерним для лісового бджільництва (бортного і колодного) та його стан у сьогоденні, у т. ч. у рамковому бджільництві. З’ясувати витоки названого звичаю і його коріння. Об’єктом дослідження є звичай частування нововибраним медом, характерним для різних форм бджільництва: лісового (бортництво і колодне) і домашнього (колодне і рамкове). Предмет дослідження — витоки і особливості звичаю частування нововибраним медом у лісовому і домашньому бджільництві та його етнокультурні паралелі; особливості частування дітей і дорослих; традиції і заборони, пов’язані із частуванням нововибраним медом біля бортного дерева і по дорозі додому; зв’язок звичаю частування нововибраним медом із частуванням сусідів, родичів іншою новиною. Методологічну основу дослідження склали принципи структурно-функціонального і системного підходів, використані методи описово-аналітичний і контекстологічного аналізу, збір польових етнографічних матеріалів проводився за авторськими запитальниками кущовим методом.Ключові слова: Правобережне Полісся, етнокультура, етнографічні експедиції, бджільництво, бортництво, вибирання меду/«глядіння бджіл», частування нововибраним медом, звичай «бонда».
Keywords: Правобережне Полісся; етнокультура; етнографічні експедиції; бджільництво; бортництво; вибирання меду/«глядіння бджіл»; частування нововибраним медом; звичай «бонда»; 392.8(=161.2:477.4):638.16