Контроль стану біогеометричного профілю постави людини в науковому дискурсі досліджень - Кашуба, Віталій; Баканичев, Олександр; Холодов, Сергій; Kahuba, Vitaliy; Bakanychev, Oleksandr; Kholodov, Serhii (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Актуальність. Досягнення науки й техніки, новий образ життєвого простору інформаційного суспіль- ства змінюють соціальні відносини людей, гостро ставлять проблеми духовних цінностей і розвитку тілесної організації людини. Просторова організація тіла характеризується біогеометричним профілем, формою тілобудови, пропорціями та типом конституції, топографією сил різних м’язових груп, використовується як характеристика як фізичного розвитку здоров’я людини, так і поняття, що дає змогу пояснити, яким чином людина не лише сприймає простір, але й реалізовує свій руховий потенціал. Біогеометричний профіль постави – один з основних показників фізичного розвитку людини, котрий характеризує високодиференційовану загальну структуру розташування біокінематичних пар опорно-рухового апарату людини відносно соматичної системи координат. Мета дослідження – систематизувати знання та результати практичного досвіду з питань використання методів, технологій, систем, спрямованих на контроль й оцінку стану біогеометричного профілю постави людини в процесі занять фізичними вправами. Методи дослідження. Для виконання поставлених завдань застосовано такі методи дослідження, як аналіз науково-методичної літератури та дослідження документальних матеріалів. Контроль є елементом системи інформаційного забезпечення управ- лінських і педагогічних рішень та розглядається як один із їхніх ефективних пізнавальних методів педагогіч- ного процесу. Технологія використання відеокомп’ютерних засобів біогеометричного аналізу постави включає фотозйомку сагітального й фронтального профілів тіла людини щодо соматичної системи відліку; у ролі моделі опорно-рухового апарату використано 14-сегментний кінематичний ланцюг. Стан біогеометричного профілю постави людини належить до найбільш актуальних біологічних і соціально-педагогічних проблем сучасності, при цьому його розглянуто не лише як один із факторів, що характеризуює певне положення тіла людини в просторі, але і як найбільш істотний показник стану його здоров’я.Topicality. Achievements of science and technology, a new image of the life space of the information society change the social relations of people, sharply raise the problems of spiritual values and the development of the human body organization. The spatial organization of the body is characterized by a biogeometric profile, body shape, proportions and type of constitution, topography of the forces of various muscle groups, is used as a characteristic of both the physical development of a person's health, and as a concept that allows one to explain how a person not only perceives space, but also realizes its motor potential. The biogeometric profile of posture is one of the main indicators of a person's physical development, characterizing the highly differentiated general structure of the location of biokinematic pairs of the human musculoskeletal system concerning to the somatic coordinate system. Objective of the study is to systematize knowledge and results of practical experience on the use of methods, technologies, systems aimed at monitoring and assessing the state of the biogeometric profile of a person's posture in the process of physical exercises. Research Methods. To accomplish the tasks, the following research methods were used, such as the analysis of scientific and methodological literature and documentary materials. Control is an element of the system of information support for managerial and pedagogical decisions and is considered as one of their effective cognitive methods of the pedagogical process. The technology of using video computer tools for biogeometric analysis of posture includes photographing the sagittal and frontal profiles of the human body relative to the somatic reference system, a 14-segment kinematic chain is used as a model of the musculoskeletal system. The state of the biogeometric profile of a person's posture is one of the most pressing biological and socio-pedagogical problems of our time, while it is considered not only as one of the factors characterizing a certain position of the human body in space, but also as the most significant indicator of the state of his health. Prospects for further research will be associated with the development of an information and methodological system aimed at measuring the state of the spatial organization of the human body in physical exercises.
Monitoring the State of the Biogeometric Profile of Human Posture in the Scientific Discourse of Research
Keywords: контроль; біогеометричний профіль постави людини; технології; методи; системи; control; technologies; methods; biogeometric profile of human posture; systems