Розробка та впровадження омніканальної стратегії маркетингу - Варчук, Валерій Васильович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У роботі досліджено теоретичні та методологічні основи формування і реалізації омніканальної стратегії маркетингу як ключового інструменту підвищення конкурентоспроможності підприємства. Розкрито сутність та особливості омніканального підходу, який забезпечує інтеграцію онлайн- та офлайн-каналів комунікації та продажу, персоналізацію взаємодії зі споживачами, автоматизацію процесів та синхронізацію даних для підвищення ефективності маркетингових рішень. Узагальнено методичні підходи до оцінки ефективності омніканальних заходів, що дозволяє комплексно оцінювати вплив інтегрованих комунікацій на зростання продажів, лояльність клієнтів та зміцнення бренду. Проведено аналітичне дослідження діяльності незалежного оптового дистриб’ютора молочної продукції, щодо використання існуючих каналів збуту, цифрових інструментів маркетингу та логістичних процесів. Встановлено, що підприємство має стабільну структуру каналів продажу, налагоджені партнерські відносини та позитивну динаміку розвитку асортименту, проте маркетингові рішення здебільшого носять оперативний характер. Дослідження підтвердило, що впровадження омніканальної стратегії сприяє підвищенню конкурентоспроможності через створення єдиного інформаційного простору, персоналізований клієнтський досвід та інтеграцію цифрових і традиційних каналів. Оцінка ефективності заходів показала позитивну динаміку ключових показників. Практичні рекомендації включають розширення цифрової присутності, запуск B2B-інтернет-магазину для оптових клієнтів, вихід на сегмент HoReCa, автоматизацію аналітичних систем, розвиток мотиваційної системи та підвищення компетентності персоналу. Реалізація цих заходів забезпечить підвищення гнучкості збутової системи, оптимізацію управління запасами та дебіторською заборгованістю, зростання прибутковості та довгострокове зміцнення ринкових позицій компанії.
Keywords: омніканальна стратегія маркетингу; інтегровані маркетингові комунікації; цифрові та традиційні канали; ефективність маркетингових заходів