Вплив російсько-української війни на потенційне глобальне лідерство ЄС - Карпчук, Наталія Петрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Європейський Союз лідирує у питаннях, що стосуються захисту прав людини, захисту довкілля, гуманітарної допомоги. З часу свого заснування, Європейська Спільнота нарощувала свою акторність в міжнародній системі, хоча політична й безпекова складова зовнішньої діяльності Союзу залишається проблематичною. Однак виклики ХХІ ст., з одного боку, ставлять перешкоди на шляху ЄС до глобального актора, з іншого – дають можливість розвивати потенціал для посилення позицій ЄС на міжнародній арені. Агресія РФ проти України й нова політика Президента США Д. Трампа спонукають ЄС переосмислити безпекову складову своєї зовнішньої та внутрішньої політики. Стаття сфокусована на дослідженні питання, як/чи війна РФ проти України активізувала ЄС для посилення своєї ролі не лише регіонального, але й глобального актора. Висловлювання топ-лідерів ЄС демонструють прагнення Спільноти відігравати більш активну роль у вирішенні глобальних проблем та зміцненні міжнародного порядку, заснованого на правилах, а також вказують на зростаюче усвідомлення необхідності посилення глобальної ролі ЄС серед політиків як на рівні ЄС, так і на рівні держав-членів. Одним із можливих напрямів посилення ролі ЄС у світі є розбудова оборонної політики й військового потенціалу Союзу. Каталізатором стала загарбницька політика Президента РФ В. Путіна проти України й ізоляціоністська політика Президента США Д. Трампа. Біла книга з європейської оборони 2025 р. вказує на можливі шляхи посилення сфери спільної безпеки й оборони ЄС. Реакція ЄС на агресію РФ проти України, наприклад, санкції проти Росії, зменшення енергетичної залежності від країни-агресорки, військова й фінансова допомога Україні, захист українських біженців, тощо, вказує на потенціал ЄС як об’єднаного актора і його поступову трансформацію в глобального гравця.
Keywords: глобальний актор; ЄС; міжнародна система; дипломатична комунікація; війна рф проти України; безпека; 327.7:061.1ЄС-021.64:335.48(477:470)"2014/..."