Охорона рідкісних рослин лучних та прибережно-водних екосистем Східного Полісся в контексті комплексного дослідження флори - Лукаш, О. В.; Лукаш, І. М.; Lukash, O. V.; Lukash, I. M. (Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2012)
Встановлено, що за ступенем ризику зникнення серед рідкісних видів лучних та прибережно-водних екосистем переважають критично загрожувані види. Їхньому збереженню сприяють створені в регіоні великі за площею природно-заповідні території – природний державний біосферний заповідник «Брянський ліс» (Росія),НПП «Деснянсько-Старогутський» та «Мезинський» (Україна), республіканський біологічний заказник «Дніпро-Созький» (Білорусь). Для збереження місцезростань видів прибережно-водних та лучних екосистем у межах біотопів міжнародного значення запропоновано створення важливої ботанічної території (ІРА) «Заплава р. Десни». Established, that behind degree of risk disappearance among rare plants meadow and riverside-water ecological systems prevail critically threatened species. Their preservation is promoted created in region large on the area by natural-reserved territories – natural state biosphere reserve «Bryansk wood» (Russia), NNP «Desniansko-Starogutsky» and «Mezynsky» (Ukraine), republican biological reserve «Dnepro-Sozhsky» (Belorussia). For preservation whereabouts of species of meadow and riverside-water ecological systems in limits biotope of the international value the creation of the important plants area (ІРА) «Floodlands of Desna-river».
Protection of Rare Plants Meadow and Riverside-Water Ecological Systems of East Polissia in a Context of Complex Reseach of Flora
Роботу виконано у НДЛ моніторингу фіторізноманіття Східного Полісся ЧНПУ ім. Т. Г. Шевченка
Keywords: флора; рідкісні рослини; охорона; лучні екосистеми; прибережно-водні екосистеми; Полісся; flora; rare plants; protection; meadow ecological systems; riverside-water ecological systems; Polissia