Вікова психологія - Гошовський, Ярослав Олександрович (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Предметом вивчення навчальної дисципліни є особливості психофізичного розвитку людини впродовж онтогенезу. Метою викладання навчальної дисципліни “Вікова психологія” є ознайомлення студентів з віковою мінливістю психіки людини упродовж онтогенезу (філо-, історіо-, соціогенезу), що допоможе їм глибше зрозуміти принципи, механізми, закономірності й особливості формування, екзистенції та розвитку людської особистості як біосоціального феномена. Завданнями курсу є : навчити студентів оволодіти такими базовими поняттями вікової психології, як вікова мінливість, онто- й філогенез, соціальна ситуація розвитку, провідний вид діяльності, психічні новоутворення вікового періоду, сензитивні періоди, нормативні вікові кризи, зони актуального й перспективного розвитку, основними віковими особливостями людини (психофізичними, когнітивними, сенсорно-перцептивними, емоційно-вольовими, конотативними та ін.) на кожному етапі її отногенетичного становлення.
Keywords: вікова мінливість; онто- і фітогенез; соціальна ситуація розвитку; провідний вид дільності; психічні новоутворення вікового періоду; вікові кризи