Західноукраїнські землі як об’єкт геополітичних зазіхань тоталітарних режимів напередодні та під час Другої світової війни - Малиновський, Валентин; Malynovskyi, V. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
У роботі розглянуто трагічний період української історії – переддень і період Другої світової війни та її наслідки для Західної України. Наголошено, що західноукраїнські землі стали об’єктом геополітичних інте-ресів основних світових гравців та ареною запеклої боротьби між двома тоталітарними режимами – нацист-ською Німеччиною та більшовицьким Радянським Союзом. Національні інтереси України служили лише зручною завісою їх далекосяжних імперських розрахунків. In work the tragic period of Ukrainian history is examined is threshold and period of Second world war and its consequences for Western Ukraine. It is marked that earths of Western Ukraine became the object of geopolitical interests of basic world players and arena of bitter fight between two totalitarian modes – nazi Germany and bolshevist Soviet Union. National interests of Ukraine served only as the comfortable curtain of their far-reaching imperial calculations.
Western Eartn of Ukraine as Object Geopolitic Attacks Totalitarian Regime Before and During the Second World War
Keywords: анексія; війна; возз’єднання; геополітика; експансія; окупація; пакт Молотова−Ріббентропа; репресії; соборність; Рейх; ОУН-УПА; Червона Армія; annexation; war; reunification; geopolitics; expansion; occupation; Molotov-Ribbentrop Pact; repression; unitry; Reich; OUN-UPA,; the Red Army