Об’єкти та території Смарагдової мережі Волинської області - Фесюк, Василь Олександрович; Мороз, Ірина Анатоліївна; Карпюк, Зоя Костянтинівна; Полянський, Сергій Володимирович; Фесюк, Віктор Олександрович; Fesiuk, Vasyl O.; Moroz, Iryna A.; Karpiuk, Zoia K.; Polianskyi, Serhii V.; Fesiuk, Viktor O. (Львівський національний університет імені Івана Франка, 2018)
Останнім часом в науковій періодиці багато уваги приділяється питанням вивчення об’єктів та територій Смарагдової мережі. Як відомо, мережа Емеральд (Смарагдова мережа) створюється на теренах країн-членів та державспостерігачів Бернської конвенції. До їх складу входять 28 держав членів ЄС, 19 інших європейських країн і 4 африканські держави. Бернська Конвенція про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі (Convention on the Conservation of European Wildlife and Natural Habitats) від 1979 р. набула чинності 1.06.1982 р. Україна приєдналась до Бернської конвенції згідно з Законом України «Про приєднання до Конвенції 1979 р. про охорону дикої флори і фауни і природних середовищ існування в Європі» від 29.10.1996 р. Через неузгодження певних юридичних формальностей Україна протягом 1996-1998 р.р. брала участь у роботі Конвенції як спостерігач, а з травня 1999 р. Україна є повноправною стороною цього важливого міжнародного договору. Основні завдання Бернської конвенції: встановлення мінімального рівня захисту для видів флори і фауни та середовища їх існування, що знаходяться в несприятливому стані,посилення їх охорони, розробка та вжиття заходів щодо збереження ареалів видів дикої флори і фауни, особливо тих, що знаходяться під загрозою зникнення, сприяння та розвиток міжнародному співробітництву в галузі збереження природи.Смарагдова мережа є інструментом для збереження територій, що мають велику екологічну цінність, і створює основу для співпраці в рамках однорідної мережі територій,що охоплюють всю Європу.
Keywords: Емеральд (Смарагдова мережа); Бернська конвенція; Волинська область; природний заповідник