Структурно-функціональна модель конструкту організаційної ідентичності особистості - Фролова, Олена Вікторівна; Frolova, Olena V. (Чернігівський національний педагогічний університет імені Т. Г. Шевченка., 2014)
У статті обґрунтовано актуальність дослідження особливостей феномену організаційної ідентичності працівника та необхідність створення чіткої теоретико-методологічної основи з метою його детального вивчення. Запропоновано розгляд досліджуваного конструкту з позиції інтегрального підходу як цілісної системи елементів зі специфічними зв’язками між ними, що забезпечує пристосування працівника до організаційного середовища. Сформульовано ряд методологічних принципів дослідження організаційної ідентичності, серед яких: принцип системності та ієрархічності, принцип континуальності та принцип цілісності. Обґрунтовано доцільність вивчення організаційної ідентичності в діалектичній єдності з особистісною ідентичністю працівника. Розроблено структурно-функціональну модель досліджуваного концепту. Визначено змістовну сутність когнітивного, афективно-мотиваційного та конативного компонентів ідентичності індивіда та запропоновано розглядати їх як біполярні континіуми, один полюс яких містить позитивні атитюди (позитивна модальність), а другий – негативні (негативна модальність). Автором встановлено та деталізовано значення функцій організаційної ідентичності працівника, зокрема, регулятивної, адаптаційної, захисної та мотиваційної. Враховуючи встановлені структурно-функціональні особливості, запропоновано авторське визначення досліджуваного особистісного утворення як результату усвідомлення членства у трудовому колективі, емоційної прив`язаності до нього та прийняття його цінностей і цілей на рівні поведінки. У науковій праці представлені особливості формування організаційної ідентичності як динамічного процесу, що реалізується під дією механізмів соціалізації та суб’єктивації шляхом впливу чисельних факторів. У статті подано класифікацію та визначено роль особистісних і організаційних детермінант розвитку досліджуваного феномену.

The relevance of the study of the employee’s organizational identity phenomenon and the necessity to create a clear theoretical and methodological basis for its detailed research are substantiated in the article. The studied construct is considered through the integral approach as an integral system of elements with specific links between them, which provides employee’s adaptation to organizational environment. A number of methodological principles of organizational identity study, including: the principle of consistency and hierarchy, the principle of continuity and the principle of integrity is formulated. The expediency of organizational identity study in the dialectical unity with the employee’s personal identity is proved. The structural and functional model of the studied concept is developed. The content essence of the cognitive, affective and motivational and conative components of individual’s identity is determined and these components are considered as bipolar continua, one of which contains positive pole attitude (positive modality), and the second one has negative (negative modality). The author identifies and details the functions value of the employee’s organizational identity, including regulatory, adaptive, protective and motivational. Taking into account the determined structural and functional features, the author’s definition of personal researched formation is suggested. It is seen as a result of awareness of membership in the workplace, emotional attachment to it and adopting its values and objectives at the level of behavior. The forming features of organizational identity as a dynamic process that is being implemented under the mechanisms of socialization and subjectification by influencing numerous factors are presented. The classification and the role of personal and organizational determinants of the studied phenomenon development are revealed in the paper.
The structural and functional model of the construct for the personality`s organizational identity
Keywords: організаційна ідентичність; інтегральний підхід; organizational identity; structure; function; integral approach; modality