Вплив програми з фізичної реабілітації засобами оздоровчої аеробіки на фізичну працездатність жінок, хворих на нейроциркуляторну дистонію - Долгієр, Євдокія Володимирівна; Dolgier, Evdokiya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Мета роботи – дослідити динаміку змін фізичної працездатності жінок, хворих на різні типи нейро-циркуляторної дистонії під впливом програми фізичної реабілітації, засобами оздоровчої аеробіки. У дослідженні взяли участь 80 жінок віком від 16 до 20 років, із яких 29 – хворі на гіпертензивний тип НЦД, 29 – гіпотензивний, 22 – кардіальний. Після проведення досліджень початкового стану (сформовано дві групи: основну (39 осіб) і контрольну група (41 особа). Для дослідження фізичної працездатності жінок, хворих на різні типи нейроциркуляторної дистонії, використовували непрямий метод (тест РWC170, степергометрія). Аналіз вихідного стану жінок, хворих на різні типи нейроциркуляторної дистонії, дав можливість з’ясувати необхідність розробки програми фізичної реабілітації засобами оздоровчої аеробіки та став основою для визначення динаміки змін фізичної працездатності хворих жінок. Отримані дані свідчать, що фізична працездатність за тестом PWC170 під впливом програми фізичної реабілітації завдяки оздоровчої аеробіки статистично вірогідно зросла в жінок основної групи. The aim of the study was to examine the dynamics of changes in the physical work capacity of women, patients with neurocirculatory dystonia under the influence of physical rehabilitation programs, by means of aerobics. The study involved 80 women aged 16 to 20 years. 29 of them women hypertensive patients with type neurocirculatory dystonia, 29 – hypotensive, 22 – cardiac. After conducting baseline surveys were divided into 2 groups: basic (39 women) and control group (41 women). For studies of the physical work capacity of women with different types of neurocirculatory dystonia, test was used РWC170, stepergometriya. The analysis of the initial status of women with different types of neurocirculatory dystonia allowed to develop a program of physical rehabilitation, wellness means aerobics and became the basis for determining the dynamics of changes in physical work capacity of women. Findings testify that physical work capacity under influence of the developed program of physical rehabilitation, facilities of health aerobics, statistically for certain became better for the women of basic group.
The Effect of Physical Rehabilitation Programs, Means Aerobics on Physical Work Capacity of Women with Neurocirculatory Dystonia
Keywords: жінки; нейроциркуляторна дистонія; фізична працездатність; тест PWC170; оздоровча аеробіка; women; neurocirculatory dystonia; physical work capacity; test of PWC170; health aerobics