Графічно-ілюстративний метод при вивченні стереометрії в старших класах - Зіміч, Олена Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі досліджено теоретичні, психолого-педагогічні та методичні аспекти застосування графічно-ілюстративного методу в процесі навчання стереометрії. Обґрунтовано значення наочності у формуванні просторового мислення учнів та проаналізовано роль візуалізації у засвоєнні геометричного матеріалу. Особливу увагу приділено використанню сучасних інформаційно-комунікаційних технологій (GeoGebra 3D, Cabri 3D, SketchUp) як засобу підвищення ефективності навчання. У роботі представлено систему інтерактивних моделей та навчальнометодичних матеріалів, спрямованих на демонстрацію перерізів геометричних тіл і розвиток умінь уявного оперування просторовими образами. Проведено педагогічний експеримент, результати якого підтвердили, що систематичне використання динамічної наочності сприяє підвищенню рівня засвоєння стереометричного матеріалу, розвитку логічного й просторового мислення, а також формуванню стійкої навчальної мотивації.
Keywords: стереометрія; графічно-ілюстративний метод; наочність; просторове мислення; інформаційно-комунікаційні технології; перерізи геометричних тіл; динамічні моделі; методика навчання математики