Формування мовленнєвої компетентності у старших дошкільників в процесі використання ілюстрацій до художніх творів - Цьось, Олександра Степанівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У магістерській роботі теоретично обґрунтовано проблему розвитку мовленнєвої компетентності у дітей дошкільного віку; методи формування мовленнєвої компетентності у дітей старшого дошкільного віку; визначено критерії, показники, рівні сформованості мовленнєвої компетентності у дітей старшого дошкільного віку в процесі використання ілюстрацій до художніх творів. Ілюстрації до художніх творів застосовують в освітньому процесі як засіб розумового (ознайомлення з довкіллям, розвиток уяви, сприймання, уваги, мислення, мовлення, формування інтелектуальних здібностей, сенсорний розвиток),естетичного (розвиток художньо-естетичного сприймання, формування емоційної чутливості, збагачення емоційно-чуттєвої сфери та мовленнєвого (розвиток художньо-комунікативних здібностей, стимулювання ініціативи висловлювання, опанування різних типів зв'язного мовлення) виховання. Діти п’яти-шести років мають значний досвід, багатий словник, вміють описувати предмети, іграшки, встановлювати прості причинні зв’язки між предметами та явищами. Від них треба вимагати вміння не тільки розповідати за змістом репродукції, складати описову та сюжетну розповідь, а й виходити за межі зображеного художником, пов’язувати зміст ілюстрації зі своїм досвідом.
Keywords: мовленнєва компетентність; ілюстрації до художніх творів