Феномен вільної преси на польських землях у період окупації. Галичина - Ковальчик, Рафал; Kowalchyk, R. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті розповідається про розвиток преси в Галичині від часу заснування коронованої провінції Галичина і Людомерія в 1772 році аж до початку Першої світової війни. Простежується еволюція преси від моменту її жорсткого цензурування аж до періоду вільної преси після перетворення монархії Габсбургів в Австро-Угорську державу. Підкреслюється роль вільної преси в Галичині як для поляків, так і для українців. Artykuł «Fenomen wolnej prasy na ziemiach polskich w okresie zaborów. Galicja» traktuje o rozwoju prasy w Galicji od momentu utworzenia prowincji koronnej Galicja i Lodomeria w 1772 r., aż po wybuch I wojny światowej. Ukazuje ewolucje prasy od chwili poddania jej ścisłej cenzurze, aż po wolność prasy po przeobrażeniu monarchii Habsburgów w państwo Austro-Węgierskie. Akcentuje rolę wolnej prasy w Galicji na tle ziem polskich, tak dla Polaków, jak i Ukraińców.
Fenomen wolnej prasy na ziemiach polskich w okresie zaborów. Galicja
Keywords: преса; prasa; цензура; cenzura; інформаційне право; prawo prasowe