Розвиток людського капіталу за умов євроінтеграційних змін та економічних викликів - Павлова, Олена Миколаївна (My University, 2024)
Вступ. У статті розглянуто питання, що стосуються сутнісного наповнення розуміння людського капіталу крізь еволюційну призму економічних тлумачень. Дослідження основних положень формування людського капіталу як процесу та виробничого капіталу висвітлюється у вченнях класичної та неокласичної економічних шкіл, представників марксизму, маржиналізму, сучасних напрямів та теорій. Метою даної публікації є дослідження засад розвитку людського капіталу за умов євроінтеграційних змін та різних економічних викликів. Матеріали і методи. Узагальнено поняття «людський капітал» як еволюційний процес, який по мірі змін внутрішнього та зовнішнього середовища виражається результативністю успадкованих знань та навичок окремих трудових індивідуумів внаслідок синергетичного зв’язку із природними, технічними, соціальними, економічними, ресурсними та інноваційними обставинами. Ключовими питаннями людського капіталу є: стадійність процесів виробництва, організація обмінних та споживчих функцій ринкової взаємодії; безперервність інвестиційного відтворення; соціально-економічний кругообіг. Результати. Окреслено глобальну архітектуру доступності суспільного господарства XXI століття шляхом міжнародного та євроінтеграційного розвитку, що ґрунтується на підтримці України через гуманітарну допомогу та фінансування у розвиток інтелектуальних форм капіталу у важкий період. Перспективи. Аналізуючи існуючі теоретичні надбання, можна зробити кілька ключових висновків: 1. Динамічна сутність людського капіталу: Поняття "людський капітал" постійно еволюціонує, адже воно залежить від змін як у внутрішньому, так і у зовнішньому середовищі. Його цінність визначається не лише набором знань та навичок, а й синергетичною взаємодією з природними, технічними, соціальними, економічними, ресурсними та інноваційними факторами. До складу людського капіталу входять: навички та майстерність; здоров'я та культурний рівень нації; нагромаджений досвід у різних сферах; соціальноекономічні відносини; екологізація виробничого процесу. 2. Відтворення людського капіталу: Оскільки людський капітал є частиною суспільного продукту, важливим стає питання його відтворення. 3. Фактори, що впливають на розвиток людського капіталу: потенціал підприємницького середовища: рівень розвитку малого та середнього бізнесу, доступність ресурсів для підприємництва; інвестиційні можливості: наявність сприятливого інвестиційного клімату та можливостей для залучення капіталу; синергія інтересів суб'єктів господарювання: спільна робота держави, бізнесу та інших стейкхолдерів для розвитку людського капіталу; ефективність стимулюючих та мотивуючих чинників: застосування дієвих інструментів для заохочення людей до розвитку та самовдосконалення.
Keywords: людський капітал; фактори виробництва; глобалізація; індекс людського розвитку; вартість товару; архітектура розвитку; 332