Реорганізація системи фізичного виховання студентів вищої школи: проблеми й перспективи - Завидівська, Наталія; Ханікянц, Олена; Zavydivska, Nataliya; Khanikiants, Olena (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті окреслено перспективні напрями реорганізації системи фізичного виховання в умовах сучасності. Обґрунтовано зміст сучасних організаційних психолого-педагогічних умов фізичного вдосконалення студентської молоді. Проаналізовано стан та перспективи розвитку системи фізичного виховання у вищих навчальних закладах, визначено пріоритети та принципи системи фізичного виховання в умовах реорганізації. Представлено організаційну технологію фізичного виховання студентської молоді, що за своєю суттю становить спеціальний узірець використання змісту, організаційних аспектів і заходів фізичного виховання з урахуванням специфіки навчання й особливостей фаху. Окреслено методологію фізичного вдосконалення студентів, що сприяє формуванню в них профілактичної ініціативності, реабілітаційної спроможності та рекреаційних уподобань щодо свого здоров’я. Представлено комунікативне середовище фізичного виховання, що спонукає студентів до ретроспективного пошуку інформації, систематизації, аналізу й синтезу, накопичення індивідуального інформаційного банку з питань збереження власного здоров’я. In the article it is described the perspective directions of reorganization of the system of physical education in modern conditions. The content of modern organizational, psychological and pedagogical conditions of physical improvement of students is grounded. The condition and prospects of development of physical education system in higher educational establishments are analyzed; it is defined the priorities and principles of physical education system in terms of reorganization. Organizational technology of physical education of student youth which is a special example of the using of content, organizational aspects and physical education activities with specific training and specialty features, is presented. The methodology of physical improvement of students, which contributes to their prevention initiative, ability to rehabilitation and recreational preferences about their health care, is outlined. The communicative environment of physical education that encourages students to retrospective information retrieval, systematization, analysis and synthesis, accumulation of personal information bank for the preservation of their health is presented.
Reorganization of the System of Physical Education of Students of High School: Problems and Perspectives
Keywords: фізичне виховання; студенти; організаційні психолого-педаго- гічні умови; здоров’я; принципи; пріоритети; physical education; students; organizational psychological and pedagogical conditions; health; principles; priorities