Organization of Volunteer Health-saving Activity of Future Specialists in Physical Education and Sport - Byelikova, Nataliya; Indyka, Svitlana; Бєлікова, Наталія; Індика, Світлана (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Processes of reforming of educational field of a country are defined by new priority courses of professional preparation of future specialists in physical education and sport. Special meaning has orientation of their professional preparation at activity aimed at health-saving, its component is volunteer activity. It is revealed various forms of healthsaving volunteer activity in the sphere of physical culture and sport: one-time events or continued programs aimed at saving health of different sections of population by means of providing rehabilitation, healthimproving, mental, emotional, everyday aid to those who need it. It was analyzed the peculiarities of curative work of students-volunteers: proposed for children of preschool and junior school age – healthimproving events «Game festival for children with special needs», «Fun starts: be healthy»; children of middle and senior school age – psychological game «Friends over the phone: tell about your problems», round table «Modern understanding of healthy lifestyle », health-improving program «Summer recreational games »; for the youth – healthimproving project «Summer gathers friends», sports event «Regional recreational games of Volyn region». It is established that about readiness of future specialists in physical education and sport to volunteer health-saving activity it is proved availability of abilities and skills of organization of healthy lifestyle and formation of health culture of a human, organization of activity aimed at health-saving. It was analyzed the results of questioning of 981 students of higher educational establishments that witness that about 50 % of students own skills of healthy lifestyle and formation of health culture of a person taking into account national, age, sex and individual peculiarities; ⅓ of students own skills of organization and realization of activity aimed at preventive measures and health-saving that reflects their readiness to planning and realization of volunteer healthsaving activity. Attraction of students to new spheres and recreational forms of volunteer activity contributes to organization of their personal development, gaining of professional knowledge and skills, formation of active public position. Процеси реформування освітньої галузі країни визначають нові пріори- тетні напрями професійної підго- товки майбутніх фахівців із фі- зичного виховання й спорту. Особ- ливого значення набуває спрямо- ваність їхньої професійної підго- товки на діяльність зі здоров’язбе- реження, складовою частиною якої є волонтерська праця. Роз- крито різноманітні форми здо- ров’язберігальної волонтерської діяльності у сфері фізичної куль- тури та спорту: одноразові захо- ди або тривалі програми, спрямо- вані на збереження здоров’я різ- них верств населення за допомогою надання реабілітаційної, оздо- ровчої, психологічної, емоційної, побутової допомоги тим, хто її потребує. Проаналізовано особли- вості оздоровчої роботи студентів-- волонтерів; запропоновано для дітей дошкільного й молодшого шкільного віку оздоровчі заходи («Ігротеки здоров’я для дітей з особливими потребами», «Веселі старти: будь здоровим»); для середнього та старшого шкільного віку – психологічну гру «Друзі по телефону: розкажи свої пробле- ми», круглий стіл «Сучасне ро- зуміння здорового способу життя», оздоровчу програму «Літні рек- реаційні ігри»; для молоді – оздоровчий проект «Літо збирає друзів», спортивний захід «Обласні рекреаційні ігри Волині». Уста- новлено, що про готовність майбутніх фахівців із фізичного виховання й спорту до во- лонтерської здоров’язберігальної діяльності свідчить наявність умінь та навичок організації здо- рового способу життя й форму- вання культури здоров’я людини, організації роботи зі здоров’язбе- реження. Проаналізовано ре- зультати анкетування 981 сту- дента ВНЗ, які свідчать про те, що володіють навичками орга- нізації здорового способу життя та формування культури здоров’я людини з урахуванням на- ціональних, вікових, статевих й індивідуальних особливостей близько 50 %; володіють навичками орга- нізації та реалізації діяльності з профілактики здоров’я й здо- ров’язбереження близько 1/3 сту- дентів, що відображає їхню го- товність до планування та ви- конання волонтерської здоров’язбе- рігальної діяльності. Залучення студентів до нових сфер й оздо- ровчих форм волонтерської роботи сприяє організації їхнього осо- бистісного розвитку, набуттю професійних знань і вмінь, форму- ванню активної громадської позиції.
Організація волонтерської здоров’язберігальної діяльності майбутніх фахівців із фізичного виховання й спорту
Keywords: volunteer activity; health-saving; specialists in physical education and sport; волонтерська діяльність; здоров’я-збереження; фахівці з фізичного виховання та спорту