Оцінка впливу сертифікації лісів на лісогосподарську діяльність філії Ківерцівське лісове господарство ДП «Ліси України» - Зарубич, Богдан Ростиславович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Лісова сертифікація покликана забезпечувати економічне, екологічне і соціально збалансоване ведення лісового господарства, тому сертифікація має величезний вплив на лісогосподарські підприємства. Роботу присвячено оцінці впливу лісової сертифікації на лісогосподарську діяльність ДП «Любешівське лісомисливське господарство». У першому розділі розглянуто теоретичні основи процедури лісової сертифікації – особливості здійснення процесу сертифікації лісів в Україні та закордонний досвід в даному питанні, а також лісогосподарське значення явища лісової сертифікації. У другому розділі описано історичні аспекти розвитку політики та практики лісової сертифікації. У третьому розділі розглянуто методичні особливості сертифікації лісів – оглянуто основні поняття та терміни, здійснено характеристику природних умов на території діяльності підприємства та проаналізовано нормативно-правову процедури проведення лісової сертифікації. У четвертому розділі здійснено оцінку ефективності наявної процедури сертифікації лісів – проведено аналіз відповідності процедури сертифікації національним стандартам відповідно до системи FSC, здійснено аналіз показників економічної діяльності для визначення ефективності лісової сертифікації та розроблено рекомендації щодо підвищення ефективності процесу сертифікації лісів. У п’ятому розділі було описано наявні на підприємстві особливості з охорони праці. Висновки за результатами досліджень наведені після усіх розділів перед списком використаної літератури (38 джерел).3 Випускна робота виконана на 79 сторінках друкованого тексту, включає 1 діаграму, 3 рисунки, 2 таблиці та 9 додатків.
Keywords: лісова сертифікація; лісовий менеджмент лісоуправління; оцінка; відповідність; охорона праці; сталий розвиток