Методичні підходи до оцінки проєктів у підприємництві, логістиці та торгівлі - Павлова, Олена Миколаївна; Павлов, Костянтин Володимирович; Бортнік, Антон Володимирович; Волошин, Андрій Ігорович; Мельник, Олександр Олександрович (Інститут держави і права імені В.М.Корецького НАН України, 2024)
В сучасному світі підприємництво, логістика та торгівля є важливими галузями господарської діяльності, що відіграють ключову роль у формуванні економічного розвитку країн та регіонів. Зростаюча конкуренція та мінливі умови ринку ставлять перед підприємствами і логістичними та торговельними організаціями безперервну необхідність адаптації та вдосконалення своєї діяльності. Однієюз ключових складових успіху в цьому контексті є ретельна методологічна оцінка проєктів, яка дозволяє приймати обґрунтовані рішення, оптимізувати ресурси та мінімізувати ризики. Методологічні підходи до об’єктивної оцінки проєктів у підприємництві, логістиці та торгівлі є передумовою для ефективного управління бізнес-процесами та стратегічним розвитком підприємств різного виду. Вони відображають сучасні тенденції у галузі, враховують різноманітні аспекти оцінки, від фінансових показників до соціальних та екологічних вимірів. Стаття спрямована на розгляд різних методологічних підходів до оцінки існуючих проєктів у підприємництві, логістиці та торгівлі, їх порівняння та аналіз їхнього впливу на прийняття стратегічних рішень в бізнес-середовищі. Систематизованорізні підходи до оцінки проєктів, проаналізовано їхні переваги та недоліки, ідентифіковано найбільш ефективні методи та інструменти для використання в конкретних умовах підприємницької, логістичної та торговельної діяльності. Поглиблено розуміння методологічних аспектів оцінки проєктів, а також надано практичні рекомендації для впровадження їх у реальність управління, сприяючи зростанню ефективності підприємств та логістичних торговельних організацій. Узагальнюючі результатиспрямовані на систематизацію тааналіз методологічних підходів до оцінки проєктів у сферах підприємництва, логістики та торгівлі з метою визначення їхнього впливу на прийняття стратегічних рішень. Основною метою було надати підприємствам та торговельним і логістичним організаціям інструментарій для більш обґрунтованого та ефективного управління проектами з метою забезпечення їхнього стабільного розвитку та конкурентоспроможності. В ході виконання поставлених завдань було проведено огляд та ідентифіковано основні методологічні підходи до оцінки проектів у підприємництві та торгівлі. Порівняння цих підходів дозволило визначити їхні переваги та недоліки у контексті практичного застосування. Також був проаналізований вплив цих методологій на прийняття стратегічних рішень у бізнес-середовищі. Отримані результати дозволяють підприємствам та торговельним і логістичним організаціям краще розуміти, які методи оцінки проектів можуть бути найбільш відповідними для їхніх потреб та ситуацій. Крім того, вони можуть використовувати надані в статті рекомендації для підвищення ефективності та стійкості в глобальному бізнес-середовищі. Результати цього дослідження сприятимуть покращенню процесу управління проектами та прийняття обґрунтованих стратегічних рішень, що є важливим для досягнення успіху в конкурентному світі бізнесу.
Keywords: підприємництво; торгівля; проекти; методологія наукових досліджень; логістика; інвестиційна оцінка; 338.45:621