Вплив ферментованого добрива на мікробіологічну активність дерново- підзолистого ґрунту в умовах Західного Полісся України - Шевчук, М. Й.; Бортнік, Т. П.; Гаврилюк, В. А.; Бортнік, А. М.; Shevchuk, M. Jo.; Bortnik, T. P.; Gavrilyuk, V. A.; Bortnik, A. N. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Мікроорганізми - надзвичайно важливий чинник формування родючості ґрунту. У роботі наведено результати досліджень із вивчення впливу ферментованих добрив на мікробіологічну активність ґрунту. Польові дослідження проводились у Маневицькому районі за такою схемою: 1. Контроль (без добрив); 2. Гній – 30 т/га; 3. Ферментоване добриво – 7,5 т/га; 4. Ферментоване добриво – 15 т/га; 5. Ферментоване добриво – 22,5 т/га; 6. Гній – 30 т/га + N90P60K120; 7. Ферментоване добриво 15 т/га +N90P60K120. Установлено, що використання продуктів ферментації забезпечує зростання чисельності азотфіксуючих та фосформобілізуючих мікроорганізмів. Microorganisms are extremely important factor in the formation of soil fertility. The article presents results of research on the effects of fermented fertilizer on soil microbial activity. Field studies were conducted in Manevitskiy area as follows: 1. Control (no fertilizer), 2. Pus – 30 t/ha 3. Fermented fertilizer – 7,5 t/ha, 4. Fermented manure – 15 t/ha, 5. Fermented fertilizer – 22,5 t/ha, 6. Pus – 30 t/ha + N90P60K120.; 7. Fermented manure 15 t/ha + N90P60K120.. Found that the products of fermentation ensures growth of nitrogen-fixing and fosformobilization microorganisms.
Effect of Fermented Fertilizer on Microbial Activity of Sod-podzolic Soils in Western Polesye of Ukraine.
Keywords: ферментоване органічне добриво; азотфіксатори; фосформобілізуючі мікроорганізми; дерново-підзолистий ґрунт; fermented organic fertilizer; nitrogen-fixing bacteria; microorganisms fosformobilization; sodpodzolic soil