Перспективи використання дронів і супутникових даних у криміналістиці - Гусак, Андрій Петрович; Гусак, Тарас Петрович (Ужгородський національний університет, 2025)
У статті досліджено перспективи використання дронів і супутникових даних у криміналістиці для підвищення ефективності огляду місця події, збору доказів і просторової реконструкції злочинів. Розкрито можливості застосування безпілотних літальних апаратів для фіксації великомасштабних територій, створення 3D-моделей та моніторингу слідових об’єктів. Акцентовано увагу на перевагах використання супутникових технологій у виявленні прихованих об’єктів і фіксації змін ландшафту. Визначено проблеми правового регулювання застосування дронів у криміналістичній практиці та окреслено напрями вдосконалення нормативної бази.
Keywords: криміналістика; судова експертиза; дрони; супутникові дані; огляд місця події; цифрові технології; 343.98:004.7