Біохімічна специфіка центральних механізмів емоцій та їх вплив на здоров’я особистості - Грицюк, Ірина Михайлівна; Hrytsyuk, Iryna M. (Кам'янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, 2016)
В статті проаналізовано теоретичні особливості біохімічної спеціалізації систем мозку, що мають характер домінуючих тенденцій, а також розкривається вплив емоцій, які переживає людина на її фізичний, соціальний, моральний стан. Завдяки тому, що людина усвідомить, що будь-яка хвороба, це наслідок емоційних потрясінь ― це може стати хорошим результатом для пошуку причини хвороби та виходу з неї. Переважна більшість теоретиків наголошують на фундаментальній значущості емоційного життя для всіх психічних процесів і, зокрема тих, що стосуються життя та ефективної діяльності. Адже, людина не лише пізнає навколишній світ, а й виражає до нього своє ставлення. Кожна людина вчиться розпізнавати емоції з дитинства і продовжує навчатись цьому протягом всього життя. При цьому здатність ідентифікувати власні емоції та емоції інших людей значно різняться – і це залежить від багатьох чинників. Досліджено, що емоційно-почуттєва сфера виступає в єдності з іншими процесами і забезпечує функції саморозуміння і саморозвитку та впливає на збереження здоров'я. Вона визначає морально-етичні уявлення людини, які пов'язані із способом задоволення її фундаментальних потреб. Саме зміст стійких почуттів індивіда розкриває людину як індивідуальність. У людини, як істоти суспільної, емоційно-почуттєва сфера є своєрідною формою орієнтування, що виражається в потребі двостороннього емоційного контакту, у якому особистість почуває, що сама є предметом зацікавленості, і що інші співзвучні з її власними почуттями. Зроблено висновок, що більшість функціональних порушень у дітей, пов'язані з їх соціальним оточенням, та неможливістю поділитися своїми переживаннями та враженнями, з людьми, яким вони довіряють.

The paper analyses theoretical characteristics of biochemical specificity of brain systems that have a nature of prevalent tendency; the study also shows how emotions that a person experiences influence their physical, social and the morale. If a person acknowledges that any sickness is a result of an emotional distress, this may turn into a good result for exploring the etiology and how to manage a disease. The majority of theorists place great focus on fundamental significance of emotional life on all psychical processes and, especially, those regarding life and effective performance. Since a person not only perceives the world around, but declares a state of mind towards it. Each person learns to distinguish emotions since childhood and continues to do this during the whole life. At this time the ability to read own emotions and emotions of other people is quite different, and this depends on various factors. It has been investigated that emotional and sensual area coheres with other processes and provide with the functions of self-understanding and self development, and has an influence on health preservation. It determines person’s moral and ethical insights which are connected with the way people meet basic needs. That is the sense of strong feelings, revealing the person as an individual. A person as a social being has an emotional and sensual area of a specific orientation state that is expressed in the need of bilateral emotional contact when a person feels that he or she is subject of interest and the other person’s feelings match their own ones. It has been concluded that most of childhood dysfunctions are connected to their social environment and the failure to share emotions and impressions with those who they trust.
Biochemical Specificity of Central Emotional Mechanisms and Their Influence on Person’s Health
Keywords: дофамін; спеціалізація систем мозку; нервова система; емоції; серотаніненергетичні системи мозку; психічне та фізичне здоров'я; емоційне здоров'я; дитячий вік; dopamine; specificity of brain system; excitatory system; emotions; serotonergic brain system; mental and physical health; emotional health; childhood (infancy)