Особливості формування глобальних маркетингових стратегій компаній в міжнародному бізнесі - Міклушов, Іван Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Актуальність теми, зумовлена тим, що формування глобальних маркетингових стратегій компаній у міжнародному бізнесі набуває критичного значення в умовах глобалізації. Зростання конкуренції на міжнародних ринках, стрімкий розвиток технологій, зміни у вподобаннях споживачів і трансформація світової економіки вимагають розробки гнучких стратегій, здатних швидко адаптуватися до змін. Особливо важливим є врахування культурних, політичних, соціально-економічних і технологічних відмінностей між ринками, що забезпечує ефективне функціонування компаній у різних країнах. Об’єктом дослідження є процес формування глобальних маркетингових стратегій компаній у міжнародному бізнесі. Предметом дослідження є теоретичні, методичні та практичні аспекти формування глобальних маркетингових стратегій компаній у міжнародному бізнесі. У результаті дослідження поставлено та виконано такі завдання: визначено сутність і класифікацію міжнародних маркетингових стратегій; досліджено фактори, які впливають на їх розробку; окреслено методи аналізу маркетингового середовища міжнародного бізнесу; охарактеризовано глобальні маркетингові стратегії провідних компаній; оцінено результати діяльності компаній на міжнародних ринках; запропоновано шляхи вирішення стратегічних проблем та напрями підвищення конкурентної стійкості компаній в умовах динамічного середовища; розкрито особливості формування глобальних маркетингових стратегій українських підприємств в умовах війни. Ключові слова: глобальні маркетингові стратегії, міжнародний бізнес, конкурентоспроможність, маркетингове середовище, адаптація, глобалізація.
Keywords: глобальні маркетингові стратегії; міжнародний бізнес; конкурентоспроможність; маркетингове середовище; адаптація; глобалізація