Мультимодальна архітектоніка екологічних відео Грінпіс: інтеграція мови, образу та кіно - Крисанова, Тетяна Анатоліївна (Запорізький національний університет, 2024)
В умовах зростаючих екологічних викликів ефективна комунікація відіграє ключову роль у приверненні уваги глобальної аудиторії до захисту довкілля. Природоохоронна недержавна організація Грінпіс активно використовує мультимодальні стратегії у своїх відео, де мова, візуальні образи та кінематографічні прийоми поєднані для створення переконливих екологічних наративів. Метою цієї доповіді є дослідження архітектоніки таких відео, аналізуючи інтеграцію вербальних, невербальних та кінематографічних засобів у формуванні цілісних наративів, що спонукають до змін екологічної свідомості. Розглядаючи механізми мультимодального смислотворення, дослідження прагне виявити складні інтеграційні процеси, які забезпечують прагматичний ефект екологічних відео Грінпіс. Основними завданнями дослідження є: формулювання принципів мультимодального смислотворення екологічних відео, визначення вербальних, невербальних та кінематографічних елементів смислотворення, виявлення семантичних аспектів їх мультимодальної взаємодії.
In the face of growing environmental challenges, effective communication plays a key role in attracting the attention of a global audience to environmental protection. The environmental non-governmental organization Greenpeace actively uses multimodal strategies in its videos, where language, visual images and cinematic techniques are combined to create compelling environmental narratives. The purpose of this talkis to study the architectonics of such videos, analyzing the integration of verbal, nonverbal and cinematic means in the formation of holistic narratives that encourage changes in environmental consciousness. Considering the mechanisms of multimodal meaning-making, the study seeks to identify complex integration processes that ensure the pragmatic effect of Greenpeace environmental videos. The main objectives of the study are: to formulate the principles of multimodal meaning-making of environmental videos, to identify verbal, nonverbal and cinematic elements of meaning-making, to identify semantic aspects of their multimodal interaction.
Keywords: мультимодальність; multimodality; відео; video; смислотворення; meaning-making; комунікація; communication; Грінпіс; Greenpeace; 821(063)"201"