Мовна реалізація каузативності в німецьких прислів’ях (на матеріалі суспільно-політичного дискурсу) - Бараняк, Марія Михайлівна; Baraniak, M. M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті здійснено спробу дослідити способи мовного вираження каузативності у німецьких прислів’ях, представлених у суспільно-політичному дискурсі. Вербалізація причинно-наслідкових відношень у кауза¬тивних конструкціях можлива на різних рівнях мови, однак одним із найперспективніших аспектів вивчення цієї проблеми є аналіз реалізації каузативності у дискурсі та у прислів’ях як самостійних мікротекстах зокрема. Каузативний ланцюг у пареміологічних текстах переважно еліптичний із погляду семантики. У цій статті розглянуто також різні види модифікації фразеологічних одиниць у дискурсі. The article presents an attempt to research different means of lingual expression of causation in German proverbs in sociopolitical discourse. The implementation of causative-consequential relations in causational constructions is represented on different language levels, though one of the most promising aspects of this problem is the research and analysis of causation in discourse as well as in proverbs that are defined as independent microtexts. The causational chain in paremiological texts is mostly semantically elliptic. The given article dwells upon various types of modification in phraseological units represented in sociopolitical discourse.
Lingual Expression of Causation in German Proverbs (Based on Sociopolitical Discourse)
Keywords: каузативність; causation; каузативна ситуація; causational situation; каузативний ланцюг; causational chain