Дослідницькі методи в сфері психічного здоров’я - Федотова, Тетяна Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Силабус освітнього компоненту розроблено відповідно до освітнього рівня магістр спеціальності С4 «Психологія» освітньо-професійної програми «Клінічна психологія». Вивчення освітнього компоненту «Дослідницькі методи в сфері психічного здоров’я» зосереджене на питанні методології наукового пошуку, а також процедурно-методичних особливостей проведення емпіричного психологічного дослідження (вибір теми, основні етапи роботи над науковим дослідженням, підбір методичного інструментарію, формування вибірки емпіричного дослідження тощо) в сфері психічного здоров’я, окремо розглядаються питання критеріїв та порушень психічного здоров’я. Метою освітнього компоненту «Дослідницькі методи в сфері психічного здоров’я» є формування у здобувачів освіти системи наукових знань, умінь та навичок проведення наукових досліджень у клінічній практиці. Основне завдання навчальної дисципліни – сприяти психологічній підготовленості майбутніх магістрі – клінічних психологів до реалізації професійної діяльності. Після вивчення освітнього компоненту здобувачі освіти повинні знати: - основні методологічні принципи, методи та методики психологічного дослідження; - особливості застосування дослідницьких методів у вивченні психічного здоров’я; - специфіку процедурно-методичних особливостей організації і проведення емпіричного психологічного дослідження в сфері психічного здоров’я; вміти: • емпіричного та експериментального застосовувати дослідницькі методи при вивченні психічного здоров’я особистості; • ефективно планувати та проводити психологічне дослідження (підбір психодіагностичного інструментарію, формування вибірки досліджуваних, проведення та аналізу і обробки результатів емпіричного дослідження); • якісно та кількісно обробляти отримані дані наукового дослідження, застосовуючи комп’ютерні технології; • аналізувати та інтерпретувати отримані результати з можливістю окреслення/визначення напрямків проведення консультативно-корекційної роботи.
Keywords: психічне здоро’я; пізнавальні процеси; клінічне інтерв'ю; метод; психологічне обстеження; психодіагностичний інструментарій; клієнт; пацієнт; спостереження; депресія; розлад; проєктивні методики; особистість; психічний розвиток; 316.66