Вплив воєнного часу в Україні на динаміку захворюваності та поширення гострих кишкових інфекцій (на прикладі Волинської області) - Кавас, Софія Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі проаналізовано вплив воєнного часу в Україні на динаміку захворюваності та особливості поширення гострих кишкових інфекцій у Волинській області. Актуальність дослідження зумовлена зростанням епідемічних ризиків унаслідок поєднаного впливу пандемії COVID-19 та воєнного стану, що супроводжуються порушенням санітарно-гігієнічних умов, обмеженням доступу до безпечної води, зниженням ефективності профілактичних заходів і навантаженням на систему охорони здоров’я. Метою дослідження було здійснення порівняльного аналізу показників захворюваності на гострі кишкові інфекції у довоєнний (2019–2021 рр.) та воєнний (2022–2024 рр.) періоди. У роботі використано епідеміологічні, статистичні та аналітичні методи дослідження. Джерелом інформації слугували офіційні статистичні звіти мікробіологічної лабораторії ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», а також дані Центру громадського здоров’я МОЗ України та Держпродспоживслужби. У результаті дослідження встановлено, що довоєнний період характеризувався відносною стабільністю показників та зниженням частини кишкових інфекцій у «ковідні» роки, тоді як у воєнний період відзначається відновлення та зростання захворюваності на гострі кишкові інфекції, зокрема гастроентерити встановленої та невстановленої етіології, ротавірусний ентерит і протозойні кишкові хвороби. Виявлено збереження високої питомої ваги дітей до 17 років у структурі захворюваності, що свідчить про їхню підвищену епідеміологічну вразливість. Обґрунтовано роль воєнного стану як чинника посилення епідемічної напруги та формування нестабільних піків окремих нозологічних форм. Отримані результати можуть бути використані для вдосконалення регіональної системи епідеміологічного нагляду, планування профілактичних заходів і прийняття управлінських рішень у сфері громадського здоров’я в умовах надзвичайних ситуацій.
Keywords: гострі кишкові інфекції; воєнний стан; епідеміологічна ситуація; захворюваність