Підвищення рівня теоретичних знань студентів при використанні інформаційного компендіуму в процесі фізичного виховання - Кашуба, Віталій; Дяченко, Анна; Дідур, Артем; Kashuba, Vitaly; Dіachenko, Anna; Didur, Artem (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Актуальність. Використання інформаційних технологій для формування інформаційного освітнього сере- довища фізичної культури студентів у системі освіти є актуальним питанням. Аналіз літератури свідчить, що в дослідженні авторів запропоновано низку інформаційних технологій навчального та контрольного формату. Тенденції розвитку сучасного суспільства, його виражена інформатизація підтверджує необхідність широкого залучення інформаційних технологій у галузь освіти. Використання інформаційних технологій сприяє форму- ванню пізнавальної самостійності студентів, забезпечує конкретність, узагальнення й розширення обсягу знань, дає змогу підвищити рівень теоретичних знань студентів, активізували їхню самостійну пошукову діяльність. Це основні переваги застосування інформаційних технологій Результати дослідження. У статті представлено результати підвищення рівня теоретичних знань студентів після систематичного використання інформаційного компендіуму, який є складовою частиною здоров’яформувального освітнього середовища. Проведено оцінку теоретичних знань студентів, використано анкету із 20 запитань, яка містила чотири варіанти відповідей. Проаналізовано відповіді студентів відповідно до отриманих рівнів теоретичних знань – низький, середній і достатній. Висновки. Проведений аналіз літератури та дані констатувального експерименту стали передумовою для розробки інформаційного компендіуму, використання якого створило реальні можливості посилити теоретичну підготовленість студентів на основі використання інноваційних інтерактивних засобів надання теоретичної інформації й контролю оцінювання рівня знань. Перспективи подальших досліджень будуть пов’язані з подальшим застосуванням інформаційного компендіуму у вигляді ресурсу, яким можна управляти та враховувати особливості засвоєння студентами інформації, що буде заснована на їхніх індивідуально-психологічних особливостях. Застосовувані інтерактивні методи навчання будуть спрямовані на формування теоретичних знань, підвищення мотивації до пізнавальної діяльності та занять фізичною культурою.Relevance. The use of information technology for the formation of the information educational environment of students’ physical education in the education system is an urgent issue. An analysis of the literature indicates that a study of the authors proposed a number of information technologies in a training and supervisory format. The development trends of modern society, its pronounced informatization confirms the need for widespread involvement of information technology in the field of education. The use of information technology contributes to the formation of cognitive independence of students, provides concreteness, generalization and expansion of the volume of knowledge, allows to increase the level of theoretical knowledge of students, intensified their independent search activity. These are the main advantages of using information technology. The Results of the Study. The article presents the results of increasing the level of theoretical knowledge of students after the systematic use of the Information Compendium, which is an integral health-forming educational environment. The theoretical knowledge of students was evaluated, a questionnaire of 20 questions was used, containing 4 possible answers. Students’ answers are analyzed in accordance with the obtained levels of theoretical knowledge: low, medium and sufficient. Conclusions. The analysis of the literature and the findings of the ascertaining experiment became a prerequisite for the development of the Information Compendium, the use of which created real opportunities to strengthen students’ theoretical preparedness through the use of innovative interactive tools for mastering theoretical information and monitoring the assessment of knowledge. Prospects for Further Research will be associated with the use of the Information Compendium in the form of a resource that can be managed and taken into account by the students’ assimilation of information that will be based on their individual psychological characteristics. The applied interactive teaching methods will be aimed at the formation of theoretical knowledge, increasing motivation for cognitive activity and physical education.
Increasing the Level of Students’ Theoretical Knowledge when Using Information Сompendium in the Process of Physical Education
Keywords: студенти; фізичне виховання; теоретична підготовка; інформаційний компендіум; students; information Compendium; physical education; theoretical training