Особливості структури функціональної підготовленості боксерів високого класу, які виступають у різних версіях боксерських турнірів - Беринчик, Денис Юрійович; Berynchyk, Denys (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Різні умови тренувального процесу, підготовки, мотивації для боксерів, за версією АОВ, АРВ і WSB, ставлять різні вимоги до рівня та структури функціональної підготовленості (ФП) боксерів. Мета цього дослідження полягала у визначенні рівня й структури ФП боксерів, які виступають в аматорському, напівпрофесійному та професійному боксі. Для аналізу реакції кардіореспіраторної системи на фізичні навантаження використано комплекс тестових навантажень, який дає змогу оцінити аеробні й анаеробні можливості організму спортсмена. Виявлено відмінності серед кваліфікованих боксерів, котрі виступають у різних версіях боксерських турнірів (АОВ, WSB, професіонали) за рівнем та структурою ФП. Найбільші відмінності серед боксерів відзначаються за ступенем розвитку й внеску в структуру ФП факторів стійкості та рухливості, а також економічності. Ці фактори й впливають на формування ФП спортсменів високого класу, які виступають в аматорському, напівпрофесійному й професійному боксі. Different conditions of the training process, preparation, motivation for boxers according to the AOB, APB and WSB versions dictate different requirements to the level and structure of functional training of boxers. The objective of this study was to determine the level and structure of functional trainings of boxers who perform in amateur, semi-professional and professional box. For the analysis of responses of the cardiorespiratory system (CRS) on physical loads it was used the complex of testing loads which allows estimating aerobic and anaerobic possibilities of a sportsman’s organism. It was found out the differences among the qualified boxers who perform in different versions of boxing tournaments (AOB, WSB, professionals) according to the level and structure of functional training. The greatest differences among the boxers are marked by the degree of development and contribution to the structure of the functional training factors of stability and mobility, as well as the economy. These factors influence the formation of training factor of high-class athletes performance in amateur, semi-professional and professional boxing.
Features of the Structure of Functional Training of High-class Boxers who Perform at Different Versions of Boxing Tournaments
Keywords: бокс; функціональна підготовленість; кардіореспіраторна система; boxing; capacity; functional training; cardiorespiratory system