Методичні рекомендації з основної іноземної мови: практична граматика (Безособові форми дієслова) - Каліщук, Діана Миколаївна; Новак, Вікторія Русланівна; Kalishchuk, Diana M.; Novak, Viktoriia R. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Запропоновані навчальні матеріали сприяють кращому засвоєнню граматичних тем “The Verbals”, “The Infinitive”, “Infinitive Constructions”, “The Gerund”, “Participle I”, “Participle II”, “Participial Constructions”. Методичні рекомендації складаються із передмови, 4-х частин, кожна з яких поділена на підрозділи, та глосарію граматичних термінів. Перший розділ містить загальну інформацію про безособові форми дієслова, їх відмінності від особових форм дієслова. Кожен наступний розділ присвячений окремій безособовій формі дієслова. Детально аналізуються морфологічні характеристики інфінітива, герундія, дієприкметника / дієприслівника. В окремих підрозділах пояснюються функції безособових форм дієслова у реченні з відповідними сучасними прикладами та українськими еквівалентами для полегшення вивчення цього матеріалу. Кожна предикативна конструкція з безособовими формами дієслова аналізується та описується окремо, ілюструється прикладами та до кожної конструкції пропонуються способи перекладу на рідну мову, оскільки точний чи дослівний переклад не завжди є можливим. Автори приділяють значну увагу аналізу подібностей та відмінностей у функціонуванні та використанні у мовленні так званих – ing форм англійської мови, що викликає певні труднощі при засвоєнні матеріалу студентами. Усі правила та винятки, окрім ґрунтовних пояснень, супроводжуються таблицями та схемами, що полегшує розуміння та вивчення матеріалу, а також підготовку до контрольних робіт та екзамену з граматики англійської мови. Методичні рекомендації можуть бути використані студентами інших вищих навчальних закладів, де вивчають англійську мову як іноземну, слухачами курсів вивчення англійської мови, а також всіма, хто цікавиться цими темами та вивчає мову самостійно.
Методичні рекомендації з основної іноземної мови: практична граматика (Безособові форми дієслова) призначені для студентів 3-го року навчання спеціальності «Прикладна лінгвістика» факультету іноземної філології.
Keywords: Практична граматика; Безособові форми дієслова