Психологічні чинники соціальної адаптації військовослужбовців в період відновлення - Бірюк, Катерина Олегівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У магістерській роботі досліджуються психологічні чинники, що впливають на соціальну адаптацію військових у період відновлення після бойових дій. Особлива увага приділяється визначенню соціальної адаптації як процесу, який включає інтеграцію особистості в соціальне середовище, враховуючи специфіку досвіду військових. Аналізується вплив психологічних факторів, таких як самоідентичність, емоційна стійкість та соціальні навички, на ефективність адаптації. Дослідження базується на методиці діагностики соціально-психологічної адаптації К. Роджерса та Р. Даймонда, зокрема порівнюючи військових, які знаходяться в зоні бойових дій, з тими, хто перебуває на етапі відновлення. Результати вказують на те, що соціальна адаптація військовослужбовців визначається не лише індивідуальними рисами, але й зовнішніми факторами, такими як підтримка з боку родини та соціального оточення. Виявлені ключові аспекти, такі як емоційний комфорт, інтернальність і прагнення домінувати, відіграють важливу роль у процесі адаптації. Зроблені висновки підкреслюють необхідність розробки комплексних програм психологічної підтримки, які можуть допомогти військовим у процесі реінтеграції в суспільство. Результати роботи матимуть практичне значення для психологів, соціальних працівників і організацій, що займаються питаннями соціальної адаптації ветеранів.
Keywords: соціальна адаптація; психологічні чинники; військові; період відновлення; емоційний комфорт; інтернальність; підтримка; самоідентичність; соціально-психологічна адаптація; реінтеграція