Тенденції та перспективи трансформації міжнародного енергетичного ринку - Деделюк, Катерина Юріївна; Dedeliuk, Kateryna Yu. (Інститут міжнародних відносин Київського університету імені Тараса Шевченка, 2014)
Процес трансформації світової енергетичної системи супроводжується зміною домінуючих видів палива в енергетичному балансі, технологічними та організаційними інноваціями, розширенням та оптимізацією ланцюга постачання енергетичних ресурсів. Сучасному етапу перетворення міжнародного енергетичного ринку притаманне зростання попиту на енергоресурси, активізація використання відновлюваних джерел енергії, підвищення енергоефективності. Основними напрямами спрямування залучених інвестицій у розрізі таких змін є задоволення зростаючого попиту, компенсація зниження виробництва енергоносіїв з існуючих нафтових та газових родовищ, розвиток інфраструктури з постачання традиційних та альтернативних енергоресурсів. Таким чином, імплементація чергового етапу трансформації міжнародного енергетичного ринку є комплекним і довготривалим процесом. У статті систематизовано ключові особливості розвитку міжнародного енергетичного ринку та проаналізовано сутність світової енергетичної архітектури, специфіки трансформації міжнародного енергетичного ринку. Досліджено тенденції розвитку міжнародного енергетичного ринку до 2035 року та напрямів залучення інвестицій у розвиток світової енергетики. Подано характеристику перспектив та актуальних проблем трансформації міжнародного енергетичного ринку. За результатами дослідження представлені висновки щодо специфіки трансформаційного розвитку міжнародного енергетичного ринку.

The process of global energy system transformation is accompanied by a dominant fuels change in the energy mix, technological and organizational innovation, expansion and optimization of the energy supply chain. The current stage of international energy market transformation inherents in the energy demand growth, increase of renewable energy use, rise of energy efficiency. In the framework of such changes the main directions of investments are the following: to meet the growing demand, compensation of energy production reduce from existing oil and gas fields, supply infrastructure for traditional and alternative energy. Thus, the implementation of the next stage of the international energy market transformation is a complex and long process. The key peculiarities of international energy market development were described, as well as the essence of world energy architecture and specific features of world energy market transformation were analyzed in this article. The main tendencies of world energy market development to 2035 and the key directions for investments involving were characterized. The description of the perspectives and current problems of the international energy market transformation were proposed. According to the research, the main findings on specific features of the international energy market transformation were presented.
Tendencies and prospects of world energy market transformation
Keywords: міжнародний енергетичний ринок; трансформація; енергоносії; споживання; відновлювальні джерела енергії; інвестиції; international energy market; transformation; energy consumption; renewable energy; investment