Гідрохімічний режим та стік хімічних речовин р. Південний Буг - Гус, Яна Павлівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Об’єкт дослідження – басейн р. Південний Буг. Мета дослідження – оцінка гідрографічної мережі, хімічного складу води, гідрохімічного режиму та стоку хімічних речовин р. Південний Буг. Методи дослідження: узагальнення літературних і фондових джерел, статистичний аналіз рядів спостереження за елементами хімічного складу води, показниками водного стоку. У роботі проведено систематизацію та узагальнення літературних джерел про фізико-географічні умови та господарську діяльність в басейні річки Південний Буг. Досліджено гідрографічну мережу даного басейну. Проведено оцінку гідрохімічного режиму (сезонного та за багаторіччя), а також розраховано стіку хімічних компонентів з водами Південного Бугу. Проведені власні обрахунки з визначення гідрографічних показників в межах бaceйну Південного Бугу показали наступне: падіння річки становить – 320 м, похил річки – 39,7 см/км, коефіцієнт асиметрії басейну – 0,403 км2. Вода басейну Південного Бугу вирізняється, головним чином, своїм високим солевмістом. Зокрема, до м. Первомайська мінералізація річокових вод не перевищує 1 г/дм3, склад води гідрокарбонатно-кальцієвий. У притоках Південного-Бугу, нижче від м. Первомайська, мінералізація вод може досягати 2 г/дм3, за складом вони змішані – гідрокарбонатно-сульфатно-магнієві або сульватно-хлоридно натрієві. Встановлено тенденцію до значного збільшення іонного стоку, особливо сульфат-іону, хлорид-іону, магнію, натрію, калію в сучасний період (2021-2023 рр.), порівняно із періодом – 1970-1980 рр.
Keywords: мінералізація; хімічний склад води; гідрохімічний режим; басейн річки; гідрологічний режим; стік хімічних речовин; іонний стік