Взаємодія мистецтв як ефективний засіб музичної освіти - Алексінцева, Тетяна; Aleksintseva, Tetiana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті висвітлено питання доцільності взаємодії мистецтв у музичній педагогіці. Здійснено ретроспективний аналіз історичних етапів використання мистецтва в навчанні та вихованні. Наведено приклади взаємодії мистецтв в українській музичній педагогіці. Здійснено огляд вітчизняних та російських педагогічних концепцій художньої освіти, базованих на синтезі мистецтв. Охарактеризовано поняття синестезії та обґрунтовано її місце в музичній педагогіці. Зроблено висновок про перспективи подальшого використання результатів даного дослідження для створення моделі творчого навчання для початкових мистецьких навчальних закладів музичного напряму.The question of expediency of co-operation of arts in musical pedagogics is reflected in the article. The historical stages of the use of art in studies and education are briefly described. Examples of co-operation of arts in Ukrainian musical pedagogics are given. The review of Ukrainian and Russian pedagogical conceptions of artistic education, that apply the synthesis of art, is carried out. The concept of synesthesia is described and its place in musical pedagogics is justified. The prospects of the further use of the results of this research for making the model of creative studies for primary artistic educational establishments of musical direction are summed up in the article.
Cooperation of arts as effective means of musical education
Keywords: естетичне виховання; музична педагогіка; інтеграція мистецтв; aesthetics education; musical pedagogics; integration of arts