Репрезентація архетипічних образів у популярному кінематографі ХХІ ст. - Грицина, Ксенія Віталіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена культурологічному аналізу архетипічних образів у популярному кіно ХХІ ст. У дослідженні вивчаються архетипи як засоби конструювання сюжетів і персонажів, що забезпечують зв’язок мистецького твору з колективною пам’яттю. Для України це питання є особливо актуальним у зв’язку з воєнними подіями та кризами ідентичності, що потребують осмислення через культурні образи. Кінематограф перетворюється на простір, де архетипи виконують функцію комунікації між минулим і сучасним, індивідуальним і колективним, дозволяючи глядачеві через екран осмислювати власну ідентичність та знаходити своє місце в широкому контексті людської історії. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що вперше проаналізовано стрічки сучасного популярного кіно з метою виявлення архетипічних образів як універсальних одиниць людського несвідомого. Об’єктом дослідження є архетипи як універсальні символічні структури культури, предметом – особливості реалізації архетипів у популярному кіно ХХІ ст., їхня динаміка й функціонування в різних історичних і жанрових контекстах. У межах магістерської роботи вирішено завдання із систематизації та аналізу архетипів у популярному кіно ХХІ ст., дослідження українського досвіду репрезентації архетипів у сучасному кінематографі. Результати дипломної роботи можуть бути корисними для розробки курсів із сучасної культурної політики та аналізу масових комунікацій. Крім того, висновки дослідження можуть застосовуватися у сфері кінокритики та культурної журналістики.
Keywords: архетипи; кінематограф; міфологія; кінокритика; колективне несвідоме; сюжет; образ