Метажанрові інтенції містерії і творчість Лесі Українки - Олійник, Катерина Вікторівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
У дисертації здійснено комплексний аналіз жанрово-змістових особливостей містерії в українському літературному дискурсі, прокреслено метажанрову траєкторію містерії, проаналізовано найбільш виразні та показові художні твори містерійного характеру українських письменників у різні культурно-історичні періоди. Доведено, що метажанрова природа містерії сформована інтенціями до жанрового та міжродового синтезу.
Keywords: містерія; метажанр; метадрама (шкільна, вертепна, філософська); драматична поема; поетика; міфологія; християнство; моральна оцінка; містика; бароко; Леся Українка; 821.161.2'05-1/-9.09 Українка (043.5)