Особливості структури полікомпонентних новотворів в сучасній українській літературній мові - Грицьких, Людмила; Hrytskykh, Lyudmyla (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті досліджено полікомпонентні новотвори сучасної української літературної мови, побудовані внаслідок синтаксичного словоскладання та лексикалізації синтаксичних конструкцій. З’ясовано, що інтеграції в одне слово підлягають і словосполучення, і цілі речення. «Слова-речення» корелюються з розповідними, питальними, спонукальними висловленнями. Словосполучення є співвідносними з сполучниково-сурядними, безсполучниково-сурядними й прийменниково-підрядними словосполученнями та дієприкметниковими зворотами й підрядними реченнями. Схарактеризовано продуктивні словотворчі моделі. Виявлено, що інтегрованою основою інновацій є повнозначні частини мови. Основні теоретичні положення проілюстровані прикладами з творів сучасної української художньої літератури. The article deals with the research of the polycomponent new formations in the contemporary Ukrainian literary language. It has been found that word combinations as well as sentences may undergo integration into one word. «Words-sentences» correlate with declarative sentences, questions and imperatives. Syntactic units relate to coordinative word combinations united with the help of a conjunction, to coordinative combinations without conjunctions in their structure and to subordinating prepositional word phrases. Participles and subordinate clauses may be converted into polycomponent units. The derivational models have been described. It has been discovered that nouns, pronouns, adjectives and verbs become the integrating base for the complexes. The examples have been given.
Structural Peculiarities of the Polycomponent New Formations in the Contem-porary Ukrainian Literary Language
Keywords: словотворення; полікомпонентні одиниці; синтаксичне словоскладання; словотвірний тип; словотвірна модель; оказіоналізм; word formation; polycomponent units; syntactic composition; derivational type; derivational model; new formation