Інтелектуальний капітал як складова конкурентоспроможності підприємства - Шпак, Віктор (Вежа-Друк, 2023)
Сучасна постіндустріальна фаза економічного розвитку характеризується появою нових технологій, прогресуючою глобалізацією та зростаючою тіснотою звʼязку між економікою та наукою. В практичній площині це виявляється через широкомасштабне впровадження інноваційних комунікаційних та інформаційних технологій. Для кожного підприємства в таких умовах необхідними складовими конкурентоспроможності є інформаційний та інтелектуальний капітал. При цьому визначальною є спроможність ефективного отримання й обробки інформації та створення на її основі знань, які потім використовуються на практиці. Це вимагає нового підходу до кадрового менеджменту. Економіка знань передбачає не лише наявність співробітників із відповідними характеристиками та компетенціями, а й постійного процесу їх систематичного навчання. Отже, на підприємствах, заснованих на принципах економіки знань, найбільший потенціал мають нематеріальні ресурси, а саме, – інтелектуальний капітал.
Keywords: інтелектуальний капітал; конкурентоспроможність підприємства; методи оцінки інтелектуального капіталу; 001:330.3