Номінація реалій післяпоховального етапу в говірках Східної Слобожанщини - Волошинова, Марина; Voloshunova, Marуna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті здійснено лексико-семантичний аналіз атрибутів післяпоховального етапу на матеріалі українських східнослобожанських говірок. Розглянуто стан вивчення предмета дослідження, проаналізовано й установлено функціональну активність виявлених репрезентантів. У процесі дослідження проаналізовано лексеми, зафіксовані на території східнослобожанського ареалу, щодо їхнього побутування в говірках інших діалектних континуумів української мови з тотожним або відмінним, порівняно з досліджуваними говірками, значенням. Під час опису виконано порівняльний аналіз – зіставлення сучасного матеріалу з історичними пам’ятками, на підставі чого з’ясовано статичне й динамічне на двох часових зрізах – синхронійному та діахронійному, зафіксовано трансформаційні процеси, які відбуваються в семантиці лексичних одиниць. The article deals with the lexical and semantic analysis of the attributes of the after-funeral period based on the material of the Ukrainian Eastern Sloboda patois. The state of the examination of the subject of the investigation was considered; the functional activity of the revealed representatives was analyzed and defined. In her research, the author made the analysis of the lexemes found on the territory of the Eastern Sloboda area in connection with their coexistence with other patios of the dialectal continuums of the Ukrainian language with the similar or different meanings expressed in the patios under analysis. The description presupposed carrying out a comparative analysis of the modern material with the historical sources which resulted in exposing the statistic and the dynamic on the following two stretches of time, i.e. the synchronic and diachronic ones; the transformational processes which are taking place in the semantics of the analyzed lexical units were reported.
Nomination of Realia of After-Funeral Period in the Patois of Eastern Sloboda
Keywords: сема; номен; страва; говірка; поминки; поминальна трапеза; східнослобожанські говірки; seme; nomen; dish; patois; funeral feast; funeral repast; Eastern Sloboda patois