Формування комунікативних умінь і навичок у дітей старшого дошкільного віку із загальним недорозвитком мовлення - Білецька, Ярина Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Мовленнєвий розвиток дітей є магістральною лінією у сучасній дошкільній освіті, оскільки оволодіння мовою забезпечує повноцінне міжособистісне спілкування і пізнання дійсності, сприяє залученню до цінностей духовної культури від покоління до покоління, а також є необхідною умовою виховання і навчання. Мета кваліфікаційної роботи – теоретично обґрунтувати методи, засоби та прийоми формування мовленнєвих вмінь та навичок у дітей старшого дошкільного віку із загальним недорозвитком мовлення та перевірити їх ефективність. Предмет дослідження – особливості формування мовленнєвих вмінь та навичок у дітей старшого дошкільного віку із загальним недорозвитком мовлення. Об’єкт дослідження – мовленнєві вміння та навички дітей старшого дошкільного віку із загальним недорозвитком мовлення. У теоретичні частині роботи охарактеризовано категорію дітей старшого дошкільного віку із загальним недорозвитком мовлення; визначено сутність і структуру комунікативних умінь і навичок дітей старшого дошкільного віку із загальним недорозвитком мовлення; проаналізовано особливості формування мовленнєвих умінь і навичок дітей старшого дошкільного віку із загальним недорозвитком мовлення. У експериментальній частині роботи було здійснено діагностику стану сформованості рівнів мовленнєвих умінь і навичок у дітей старшого дошкільного віку із загальним недорозвитком мовлення, визначено ефективні методи, засоби та прийоми формування комунікативних умінь і навичок дітей старшого дошкільного віку із загальним недорозвитком мовлення; здійснено аналіз результатів експериментально-дослідницької роботи; надано рекомендації педагогам та логопедам щодо формування мовленнєвих умінь і навичок дітей старшого дошкільного віку із загальним недорозвитком мовлення.
Keywords: діти старшого дошкільного віку; загальний недорозвиток мовлення