Роль державної бюджетної системи в забезпеченні сталого економічного розвитку - Іоанно, Владислав; Нинюк, Інна Іванівна; Яцюк, Олександр (Таврійський національний університет ім. В. І. Вернадського, 2025)
Стаття присвячена аналізу ролі державної бюджетної системи як основного інструмента забезпечення сталого економічного розвитку. У контексті глобалізаційних трансформацій та постійних коливань на міжнародних ринках, держави стикаються з численними викликами, серед яких найважливішими є підтримка макроекономічної стабільності, досягнення соціальної справедливості та забезпечення екологічної рівноваги. У таких умовах бюджетна політика перетворюється на ключовий інструмент реалізації національних стратегій сталого розвитку, що передбачають інтеграцію економічних, соціальних та екологічних аспектів у загальний процес національного прогресу. У рамках цієї роботи проведено теоретичний аналіз та ґрунтовне дослідження функціонування державної бюджетної системи як надзвичайно важливого механізму, який сприяє стимулюванню економічного зростання, розвитку інфраструктури та створенню нових робочих місць. Особливу увагу приділено оцінці ефективності використання бюджетних ресурсів на фінансування інфраструктурних проєктів, соціальних ініціатив і екологічних програм, що є невід’ємною складовою досягнення сталого розвитку на національному рівні. Однією з основних тем, що розглядаються у статті, є виявлення ключових проблем, які обмежують ефективне використання бюджетних ресурсів у сучасних економічних реаліях. До таких перешкод відносяться не лише обмеженість фінансових ресурсів, а й високий рівень корупції, бюрократичні перепони та неефективне управління державними коштами. Враховуючи ці серйозні обмеження, стаття пропонує конкретні шляхи подолання вказаних труднощів, а також надає рекомендації щодо оптимізації бюджетної політики, орієнтуючись на забезпечення сталого економічного розвитку в умовах глобальних викликів
Keywords: бюджетна політика; сталий економічний розвиток; державна бюджетна система; економічна стабільність; соціальна справедливість; 336.1:330.34(477)