Попередні результати дослідження викопних мошок (Diptera: Simuliidae) із Рівненського бурштину - Сухомлін, Катерина Борисівна; Зінченко, Олександр Павлович; Sukhomlin, Kateryna B.; Zinchenko, Oleksandr P. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Проведено вивчення 12 зразків інклюзій Рівненського бурштину з колекції Інституту зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України. Описані екземпляри походять з кар’єру «Пугач», що знаходиться біля смт Клесів Рівненської обл. Виділено і описано три нові види: Greniera ukrainica sp. n., Greniera yankovskyi sp. n. Hellichiella pugach sp. n. (Simuliidae, Simuliinae). Від відомих представників роду Greniera (G. affinis, G. importuna, G. pulchella), нові види відрізняються великими розмірами тіла і крила, особливостями будови вусика і щупика. Від Hellihiella oligocenica H. pugach відрізняється меншими розмірами тіла, меншою шириною голови, 11-члениковим вусиком, великою кількістю рядів макрооматидій в очах, циліндричним базітарсусом третьої пари ніг, звуженими гоностілями. Симуліїдофауна рівненського бурштину включає ті ж роди мошок, що і балтійська, але спільні з балтійською фауною види в ній не виявлені. Сучасні ареали родів мошок, відомих з балтійського і рівненського бурштину, обмежені Голарктикою.
Preliminary results of the study of fossil blackflies from Rivne Amber
Роботу виконано на кафедрі зоології СНУ імені Лесі Українки
Keywords: мошки; інклюзії; Рівненський бурштин; blackflies; Rivne amber; inclusion