Чи потрібна спортсмену та його тренеру філософія? - Ібрагімов, Михайло; Ibragimov, Mikhail (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
Мета статті – актуалізація філософського знання для успішного розвитку фізкультурно-спортивної діяльності як у соціально-культурному контексті, так і в ціннісно-значущих параметрах особистісних вимірів творчості спортсмена та його тренера. Методологією роботи є ретро-інноваційний аналіз фізкультурно- спортивної діяльності як специфічного виду тілесної практики. У викладенні основного матеріалу йдеться про те, що модифікація культурних феноменів спонукає до розширення арсеналу методологічних засобів у фізкультурно-спортивній науці завдяки залученню до нього західних наративів «філософії науки», культурної антропології, феноменології. У висновках підкреслено, що в культурно-цивілізаційному процесі фізкультурно- спортивна галузь знань маніфестує (сповіщає) спортивний тілесний досвід входження людини в навколишнє середовище. The article aims to update philosophical knowledge for the successful development of sports activities as a socio-cultural context and in value-relevant parameters measuring personal creativity athlete and his coach. Methodology work is retro innovative analysis of sports activities as a specific type of bodily practices. In the presentation of the basic material stating that the modification of cultural phenomena leads to increased arsenal of methodological tools in sports and sports science by involving Western narratives to it «philosophy of science», cultural anthropology, phenomenology. In conclusion emphasizes that cultural and civilization during sports discipline manifests (notify) sports bodily experience of entering human environment.
Does the Athlete and His Coach Need Philosophy?
Keywords: філософія; фізкультурно-спортивна наука; методологія; світогляд; культура; спортивний тілесний досвід; philosophy; sports science; methodology; philosophy; culture; sports bodily experience