Философско-правовое учение В. А. Савальского - Иванников, И.; Іванніков, І.; Ivannikov, І. (Східноєвроп. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2014)
В. А. Савальской в начале своего научного поиска стал основным исследователем и критиком учений неокантианцев в России. Во время работы в Варшавском университете В. А. Савальской исследовал проблемы истории и теории государства и права, конституционного права. Больше всего внимания было уделено теории естественного права. Ученый сделал вывод, что древнейшей школой юриспруденции есть школа естественного права. Ее противоположностью является позитивизм. Естественное право должно восприниматься как идея права, как трансцендентальная идея юридического опыта. Содержанием права является не сила или власть, принуждение, а свобода. Право, согласно представлениям В. А. Савальского, не является частью и продолжением природы, а есть частью культуры, то есть явлением социальным. В період більшовизму - сталінізму вільна наукова російська думка стала можливою тільки в еміграції, а дореволюційні мислителі, якщо вони не виступали проти царської влади, були просто забуті. До останніх належить В. А. Савальський, який на початку свого наукового пошуку став основним дослідником і критиком навчань неокантіанців. В період роботи в Варшавському університеті В. А. Савальський досліджував проблеми держави і права. Найбільше уваги було приділено теорії природного права. Вчений зробив висновок, що найдавнішою школою юриспруденції є школа природного права. Її прихильники були в усі історичні епохи. Її протилежністю є позитивізм. Природне право має сприйматися як ідея права, як трансцендентальна ідея юридичного досвіду. Зміст права, згідно ідеалізму, є не сила, не влада, не інтереси, не примус, а свобода. Право, згідно з уявленнями В. А. Савальського, не є частиною і продовженням природи, а є частиною культури, тобто явищем соціальним. The free scientific russian thought was only possible in the emigration in the period of Bolshevism-Stalinism. The pre-revolutionary thinkers, if they did not oppose the royal power, were simply forgotten. Savalskii belongs to the last who at the beginning of his scientific search became the main researcher and critic of neokantianism studies. While working in the Warsaw university he investigated the problems of the state and law. The most attention was devoted to the theory of natural law. The scientist came to a conclusion that the oldest school in the science of law is the school of natural law. The supporters of this school were in all historical epochs. The opposite side is positivism. The natural law must be perceived as an idea of law, as a transcendental idea of law experience. According to the idealism, the essence of the law is not the force, not the power, not the interests, not the compulsion, but the freedom. In accordance to V. A. Savalski the law is not the part and continuation of nature, but it is the part of culture, social phenomenon.
Філософсько-правове вчення В. А. Савальського
Philosophical and Legal Studies of V. A.Savalski
Keywords: философия права; история государства и права; теория естественного права; конституционализм; Россия; філософія права; історія держави і права; теорія природного права; конституціоналізм; Росія; philosophy of law; history of state and law; theory of the natural law; constitutionalism; Russia