Аналітичне дослідження заробітної плати в Румунії та Молдові - Тоцька, Олеся Леонтіївна; Тоцкая, Олеся Леонтьевна; Totska, Olesia Leontiivna (Тернопільський національний економічний університет, 2015)
Проведено короткий огляд наукових публікацій, які описують різні аспекти освітянської сфери у двох державах, які є південно-західними сусідами України, – Румунії та Республіці Молдова. Побудовано таблиці з показниками еволюції середніх щомісячних заробітків у цих країнах за 2011–2013 рр. Кожному виду економічної діяльності (ВЕД) присвоєно індивідуальний рейтинг від 1 (найвищий) до 19 (найнижчий рівень заробітної плати). Проведено групування 19 основних ВЕД за двома авторськими методиками: залежно від розміру доходів у цій сфері (перша) та їхньої рейтингової позиції (друга). За першою методикою кількість ВЕД у кожній групі – різна, а діапазони внутрішнього розкиду показників у середині груп – однакові. За другою методикою ВЕД по групах розподіляються рівномірно, а діапазони внутрішнього розкиду показників у середині груп відрізняються. Усі ВЕД розподілено до п’яти груп: 1) з високим рівнем заробітків; 2) з рівнем оплати праці вище середнього; 3) з середнім рівнем заробітної плати; 4) з рівнем доходів нижче середнього; 5) з низьким рівнем заробітків. Проаналізовано дані по освіті. Проведено порівняння отриманих результатів з аналогічними по Україні. Визначено, що рівень доходів румунів на порядок вищий, ніж українців, а жителів Молдови – навпаки, нижчий. Найбільш високооплачуваними сферами в сусідніх країнах є фінансова та страхова діяльність, а також інформація та зв’язок; найменш оплачуваними – проживання та громадське харчування (у Румунії), сільське, лісове та рибне господарство (у Республіці Молдова). Працівники освіти в Румунії отримують заробітки на середньому (друга методика) та нижче середнього (перша методика) рівні, а в Республіці Молдова – на низькому (перша методика) та нижче середнього (друга методика) рівні. Проведен короткий обзор научных публикаций, которые описывают разные аспекты образовательной сферы в двух государствах, которые являются юго-западными соседями Украины, – Румынии и Республике Молдова. Построены таблицы с показателями эволюции средних ежемесячных заработков в этих странах за 2011–2013 гг. Каждому виду экономической деятельности (ВЭД) присвоен индивидуальный рейтинг от 1 (наивысший) до 19 (самый низкий уровень заработной платы). Проведено группирование 19 основные ВЭД за двумя авторскими методиками: в зависимости от размера доходов в этой сфере (первая) и их рейтинговой позиции (вторая). По первой методике количество ВЭД в каждой группе – разное, а диапазоны внутреннего разброса показателей внутри групп – одинаковые. По второй методике ВЭД по группам распределяются равномерно, а диапазоны внутреннего разброса показателей внутри групп отличаются. Все ВЭД распределены к пяти группам: 1) с высоким уровнем заработков; 2) с уровнем оплаты труда выше среднего; 3) со средним уровнем заработной платы; 4) с уровнем доходов ниже среднего; 5) с низким уровнем заработков. Проанализированы данные по образованию. Проведено сравнение полученных результатов с аналогичными по Украине. Определено, что уровень доходов румын на порядок выше, чем украинцев, а жителей Молдовы – наоборот, ниже. Наиболее высокооплачиваемыми сферами в соседних странах являются финансовая и страховая деятельность, а также информация и связь; наименее оплачиваемыми – проживание и общественное питание (в Румынии), сельское, лесное и рыбное хозяйство (в Республике Молдова). Работники образования в Румынии получают заработки на среднем (вторая методика) и ниже среднего (первая методика) уровне, а в Республике Молдова – на низком (первая методика) и ниже среднего (вторая методика) уровне. A brief review of scientific publications, that describe various aspects of the educational sector in the two countries, which are south-western neighbors of Ukraine – Romania and Moldova, is conducted. Tables with indicators of the evolution of average monthly earnings in those countries for 2011–2013 are built. The individual rating for every type of economic activity (TEA) from 1 (the greatest) to 19 (most low level of salary) is appropriated. Grouping of 19 basic TEA after two authorial methodologies: depending on the size of profits in this field (first) and their rating position (second) is conducted. According to the first method, number of TEA in each group is different and internal spread ranges of indicators within groups are the same. By the second method TEAs in groups distribute evenly and the internal spread ranges of indicators within groups are different. All TEAs to five groups are up-diffused: 1) with the high level of earnings; 2) with the level of remuneration of labour higher middle; 3) with a middle wage level; 4) with the level of profits below middle; 5) with the low level of earnings. Data about education are analysed. Comparing of the got results to analogical in Ukraine is conducted. There is determined that the level of income of Romanians is higher than Ukrainians and Moldovan residents – on the contrary, lower. The most highly paid areas in neighboring countries are financial and insurance activities, information and communication; the least paid – accommodation and catering (in Romania), agriculture, forestry and fishing (in Moldova). Employees of education in Romania are on average earnings (the second method) and below the average (first method) level, and in the Republic of Moldova – low (the first method) and lower middle (second method) level.
Аналитическое исследование заработной платы в Румынии и Молдове
Analytical research of salary in Romania and Moldova
Keywords: заробітна плата; заработная плата; salary; леї; леи; lei; вид економічної діяльності; вид экономической деятельности; type of economic activity; групування; группировка; grouping; діапазони; диапазоны; ranges; показники; показатели; indicators; освіта; образование; education; Румунія; Румыния; Romania; Республіка Молдова; Республика Молдова; Republic of Moldova; Україна; Украина; Ukraine