Речення невласне станової семантики в сучасній українській мові - Межов, Олександр; Mezhov, Alexander (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті систематизовано й комплексно проаналізовано речення невласне станової семантики (релятивного стану) на матеріалі текстів сучасної української літературної мови. Виділено семантичні й валентні класи предикатів, схарактеризовано відповідні їм субстанційні компоненти з погляду їхньої облігаторності / факультативності в семантико-синтаксичній структурі елементарного простого речення. Встановлено специфіку лексичного наповнення реченнєвих компонентів. Описано центральні й периферійні морфологічні засоби вира- ження семантичних компонентів, визначено їхні типові й нетипові формально- синтаксичні варіанти. Досліджено первинні й вторинні семантико-синтаксичні функції відмінків у простих реченнях. З’ясовано характер симетрії / асиметрії семантико-синтаксичної та формально-синтаксичної структури таких речень. Теоретичну проблематику розглянуто на тлі морфологічної і синтаксичної структури сучасної української літературної мови.In article systematization and complex analysis sentence of semantics relative state on material of texts modern literary Ukrainian language is carried out. The semantic and valence classes of predicates are selected; the proper to them substation components from point of their obligation / optional in the semanticsyntactic structure of an elementary simple sentence are characterized. The specific lexical content components sentences establishe. Central and peripheral morphological facilities of expression of semantic components are determined, their typical and untypical formal-syntactic variants are described. Primary and secondary semantically-syntactic functions of cases in the sentence. Character of symmetry / asymmetry of semantic-syntactic and formal-syntactic structures of a sentence is elucidated. Theoretical problems have been examined against the background of the modern Ukrainian morphological and syntactic structure.
Sentence of Semantics Relative State in the Modern Ukrainian Language
Keywords: невласне стан; предикат; суб'єкт; об'єкт; локатив; валентність; відмінок; дієслово; іменник; relative state; predicate; subject; object; locativ; valency; case; verb; noun