Економічні погляди П. Ж. Прудона - Павлова, Олена Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. Досліджуються думки та ідеї Прудона П.Ж. щодо економічного прогресу суспільства. Рушійною силою розвитку його він вважав індивідуальну свободу незалежних дрібних товаровиробників, побудовану на дрібній приватній власності та вільному і справедливому розпорядженні виробленою продукцією. Мета. Метою статті є всебічне дослідження засад та економічних поглядів П.Ж. Прудона. Методи. Для написання статті про економічні ідеї П.Ж. Прудона було застосовано кілька методичних підходів, серед яких: історико-біографічний підхід дозволив розглянути формування його поглядів у контексті епохи та його життєвого шляху; тематичний підхід передбачає структурування статті навколо ключових ідей Прудона, таких як індивідуальна свобода, дрібна власність, теорія вартості, мутуалізм, безпроцентне кредитування та критика державної організації; порівняльно-аналітичний підхід дав змогу зіставити його ідеї з іншими економічними теоріями та оцінити їхній вплив; критичний підхід зосередився на виявленні сильних та слабких сторін його аргументів, а також на їхній сучасній релевантності. Результати. Вивчається розроблення вченим теорії “конституйованої вартості” та обґрунтування концепції “мутуалізму” (принципи взаємовигідності, рівності та справедливості ), з’ясування ідеї безпроцентного кредитування дрібного виробництва. Утвердження справедливості, при вільному розпорядженні результатами своєї праці, вважав перешкодою на шляху до отримання нетрудових доходів. Висновки. З’ясовано, що П.Ж Прудон виступав проти суспільно-державної організації. Стверджував, що суспільство може існувати без урядової системи.
Keywords: економічні погляди; економічний прогрес; індивідуальна свобода; дрібні товаровиробники; дрібна приватна власність; вільне розпорядження продукцією; конституйована вартість; мутуалізм; взаємовигідніст; рівність; справедливість; безпроцентне кредитування; нетрудові доходи; суспільно-державна організація; самоврядування суспільства; 338.012 ( 075 )