Читанки Петра Волиняка в аспекті біографістики - Яблонський, Максим Романович (Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, 2025)
Проаналізований контент читанок Петра Волиняка засвідчує, що увага до біографічного аспекту є наскрізною. Ця закономірність підтверджується багатством художньої біографістики та зверненням до науково-популярних текстів. Характерною є галерея авторитетних для Петра Волиняка постатей, на чільному місці в якій – Т. Шевченко та С. Петлюра. На основі матеріалів читанок Петра Волиняка «Лани», «Дніпро», «Київ», «Барвінок», «Запоріжжя» простежено увагу до художньої біографістики та науково-популярних текстів як способу популяризації української літератури та відомостей з історії України. Виокремлено авторитетність для Петра Волиняка постатей Т. Шевченка та С. Петлюри.
Keywords: українська діаспора; Петро Волиняк; читанки Петра Волиняка «Лани», «Дніпро», «Київ», «Барвінок», «Запоріжжя»; художня біографістика; науково-популярний текст