ОСОБЛИВОСТІ ДЕТЕРМІНАЦІЇ ГОТОВНОСТІ ДО ЗМІН СЕРЕД МАЙБУТНІХ УКРАЇНСЬКИХ ПРАВООХОРОНЦІВ - Стояцька, Ганна (My University, 2021)
Мета. У статті досліджено проблему психологічних чинників сприйняття змін майбутніми українськими поліцейськими. Метою дослідження стало доведення концептуальної гіпотези про існування низки психологічних чинників, що здатні впливати на рівень готовності до змін серед курсантів, які здобувають вищу освіту і проходять підготовку до роботи в Національній поліції України. Методи. В ході дослідження було застосовано факторний аналіз (factor analysis, component analysis) з основними методами, що були використані при побудові факторної моделі – метод головних компонент (Principal Component Analysis) та метод обертання (Varimax із нормалізацією Кайзера). Результати. На прикладі вибірки курсантів, які навчаються в українських закладах вищої освіти із специфічними умовами навчання, проведено дослідження тих психологічних чинників, які зумовлюють сприйняття змін особистістю. В дослідженні використано 8 методик та 13 показників. Вперше для дослідження готовності до змін серед майбутніх правоохоронців застосовано визначення рівня мислення зростання та імпліцитних теорій навчання (за методиками C. Dweck). Результати дослідження стали основою для проведення факторного аналізу для зниження розмірності та виділення компонентів, що визначають структуру взаємозв’язку між досліджуваними показниками. В ході дослідження було вдосконалено уявлення про готовність до сприйняття змін майбутніми працівниками правоохоронних органів через емпіричну верифікацію таких її детермінант як професійна мотивація, відкритість новому досвіду, мотивація до успіху, соціальна адаптивність. Також було доповнено комплексне розуміння основних психологічних чинників, що впливають на формування готовності сприймати зміни молодими правоохоронцями. Висновки. До висновків дослідження можна віднести встановлення того факту, що в структурі особистості майбутнього правоохоронця можна виділити два ортогональних фактори (компоненти), детермінованих різними наборами змінних. Отримані компоненти було визначено як проактивну та реактивну складову особистості щодо готовності сприймати зміни та реагувати на них.

Purpose. The article examines psychological factors associated with acceptance of changes by future Ukrainian police officers. The purpose of the study is to prove the conceptual hypothesis of an existence of a number of psychological factors that can affect the level of readiness for changes among cadets who pursue higher education and are trained to work in the National Police of Ukraine. Methods. In the course of the study, factor analysis was applied along with the main methods that were used to construct the factor model – Principal Component Analysis and Rotation Method: Varimax with Kaiser Normalization. Results. The results of the study: based on a sample of cadets studying in Ukrainian higher education institutions with specific learning conditions, there was done a research of those psychological factors that determine the acceptance of changes by personality. The study provided an essential set of 8 methods and 13 indicators. For the first time to determine the readiness for changes among future law enforcement officers the level of growth thinking and implicit theories of learning were researched (using methodology of studying by C. Dweck). The results of the study became the basis for conducting factor analysis to reduce the dimension and highlight the components that determine the structure of the relationship between the studied indicators. This research improved the idea of readiness for acceptance of changes by future law enforcement officers. Such readiness determinants as professional motivation, openness to new experience, motivation for success, social adaptability were verified empirically. A comprehensive understanding of the main psychological factors which influence the formation of readiness to accept changes by young law enforcement officers was also supplemented. Conclusions. The conclusions of the study include the establishment of the fact that personality structure of the future law enforcement officer can include two orthogonal factors (components), determined by different sets of variables. The components under investigation were defined as proactive and reactive components of personality in terms of readiness to accept changes and respond to them.
Determination peculiarities of readiness for changes among future Ukrainian law enforcement officers
Keywords: зовнішня позитивна мотивація; внутрішня мотивація; толерантність до двозначності; адаптивність; факторний аналіз; правоохоронна діяльність; психологічні детермінанти; 159.9.072.43