Інноваційні стратегії розвитку підприємств в умовах цифрової трансформації - Назаренко, Леонід Леонідович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У роботі досліджено теоретичні та методологічні основи формування й реалізації інноваційних стратегій розвитку підприємств в умовах цифрової трансформації, яка виступає ключовим фактором підвищення їх конкурентоспроможності та стійкості. Розкрито сутність цифрової трансформації, її вплив на функціонування підприємств та особливості переходу до цифрових бізнес-моделей, що забезпечують автоматизацію процесів, інтеграцію даних, підвищення гнучкості й ефективності управління. Узагальнено теоретичні підходи до інноваційного розвитку підприємств і наведено класифікацію інноваційних стратегій із визначенням умов їх результативної реалізації у цифровому середовищі. Визначено, що інноваційні стратегії виступають основою трансформації бізнесу, оскільки формують необхідний вектор розвитку, забезпечують модернізацію ресурсів і впровадження цифрових технологій. Проведено аналітичну оцінку інноваційного потенціалу, фінансової стійкості та цифрової зрілості підприємства, а також досліджено особливості його зовнішнього середовища. Встановлено наявність значного інноваційного потенціалу, але й виявлено низку бар’єрів цифрової трансформації, серед яких – недостатній рівень цифрової готовності, обмежені інвестиційні ресурси та фрагментарність упровадження цифрових рішень. Аналіз підтвердив, що формування інноваційної стратегії потребує визначення стратегічних цілей, адаптації організаційної структури, розвитку компетенцій персоналу та оптимізації ресурсного забезпечення. Дослідження довело, що реалізація інноваційної стратегії на засадах цифровізації сприяє підвищенню конкурентоспроможності за рахунок модернізації бізнес-процесів, впровадження цифрових або гібридних бізнесмоделей, автоматизації операційної діяльності та посилення клієнтоорієнтованості. Розроблено практичні рекомендації щодо впровадження цифрових технологій, систем управління даними, інструментів ризик менеджменту та оцінки ефективності трансформаційних заходів. Реалізація запропонованої стратегії забезпечить зростання інноваційної активності підприємства, підвищення ефективності використання ресурсів, зміцнення фінансової стійкості та формування довгострокових конкурентних переваг у цифровій економіці.
Keywords: інноваційна стратегія; цифрова трансформація; цифрова готовність; інноваційний потенціал; цифрові бізнес-моделі; інноваційний розвиток; стратегічний менеджмент; цифровізація підприємств; конкурентоспроможність; управління змінами